Rinus Beintema aan het werk in zijn ‘geheime’ lab. FOTO HOGE NOORDEN / JACOB VAN ESSEN

Wietolieproducent smacht naar juridische vervolging

Rinus Beintema aan het werk in zijn ‘geheime’ lab. FOTO HOGE NOORDEN / JACOB VAN ESSEN

Het komt niet vaak voor dat verdachten graag vervolgd willen worden. Rinus Beintema van de stichting Suver Nuver is daarop een uitzondering. Hij kan niet wachten op het besluit van het Openbaar Ministerie dat een twee jaar durend onderzoek naar zijn activiteiten net heeft afgerond.

Suver Nuver is de Leeuwarder stichting die sinds 2012 medicinale wietolie maakt en verstrekt aan intussen ruim dertienduizend mensen. Die daar baat bij hebben in de bestrijding van gezondheidsklachten of die bijvoorbeeld bijwerkingen van chemotherapie verlicht.

‘Graag een uitspraak’

,,Wij willen heel graag een gerechtelijke uitspraak”, zegt Rinus Beintema van Suver Nuver. ,,Het Openbaar Ministerie doet al sinds 2016 onderzoek naar onze activiteiten. Ik ben al meerdere keren gehoord door het hennepteam van de politie, als getuige en als verdachte voor het vervaardigen en distribueren van wietolie. Wij hebben een uitspraak van de rechter nodig om door te kunnen gaan.”

De medicinale wietolie die Beintema met Suver Nuver produceert is THC houdend, dit in tegenstelling tot de wietolie die via de apotheek verkrijgbaar is. Stoned word je er niet van, maar de werking van THC houdende olie is volgens patiënten en Beintema beter.

Maar daardoor zit Beintema met Suver Nuver wel in dezelfde hoek als coffeeshophouders. Vooralsnog worden de activiteiten van Suver Nuver gedoogd, maar dat biedt te weinig zekerheid voor de toekomst.

Zakelijke discussie

,,Een andere reden waarom ik graag vervolgd wil worden is omdat ik een zakelijke discussie wil, op basis van argumenten. En volgens mij zijn er drie uitkomsten. De eerste is dat het O.M. binnen valt en onze activiteiten stil legt, uitkomst twee is dat het wordt voorgelegd aan de rechter voordat er actie wordt ondernomen en het laatste is dat de zaak wordt geseponeerd en wij daardoor een project kunnen opstarten met de kweek van wiet voor medicinale wietolie.”

Het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen wanneer er een besluit over eventuele vervolging van Suver Nuver en Beintema wordt genomen. Volgens woordvoerder Valentine Hoen van het Functioneel Parket in Amsterdam moet het proces-verbaal van het onderzoek nu opgemaakt worden waarna de officier van justitie een besluit neemt. Verdere vragen wil het Openbaar Ministerie daarom niet beantwoorden.

Burgemeester positief

Beintema en Suver Nuver zijn niet de enige partijen die wachten op duidelijkheid van het Openbaar Ministerie. Ook burgemeester Ferd Crone wacht het besluit van het OM af. Crone staat positief tegenover het initiatief van Beintema.

,,Ik sta genuanceerd positief in de discussie over legalisering van wiet en wietolie. Iedereen, ook ik, kent mensen die baat hebben bij wietolie, en bepleit daarvoor dan ook ruimere wettelijke kaders.”

Crone bevestigt dat er gesprekken met Suver Nuver hebben plaats gevonden om te kijken hoe de activiteiten en plannen van Beintema en Suver Nuver gerealiseerd kunnen worden. Het gaat dan volgens Crone en Beintema om legale en gecontroleerde teelt van hennep en het realiseren van een laboratorium binnen de wettelijke kaders. ,

,Een uitspraak van het Openbaar Ministerie is nodig om verder te spreken over de activiteiten van Suver Nuver in Leeuwarden”, aldus Crone.

Knipafval

Voor de productie van wietolie is Beintema nu nog afhankelijk van wiettelers die hun knipafval aan Suver Nuver doneren.

,,Als ik door een uitspraak van het Openbaar Ministerie of de rechtbank een legale status krijg, dan kan ik ook investeren in de productie van wietolie. Werken met eigen gecontroleerde kweek, verwerken in een legaal laboratorium. Nu kan ik die investering niet doen omdat ik werk met het geld van donateurs en de afnemers van de wietolie. Ik kan het me niet veroorloven met hun geld investeringen te doen die voor de wet illegaal zijn. Want dan kan een laboratorium zomaar ineens opgerold worden bij een inval.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct