Wiebes: protest gaswinning Wad 'zou kansrijk kunnen zijn'

Het kabinet-Rutte III neemt niet het voortouw. Maar een groot maatschappelijk protest tegen gaswinning onder de Waddenzee ,,zou kansrijk kunnen zijn’’.

Minister Eric Wiebes zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

Wiebes reageerde op een motie van Tom van der Lee van GroenLinks. De partij, gesteund door PvdA en SP, vroeg hem gaswinningsconcerns op te roepen vrijwillig af te zien van hun activiteiten in het werelderfgoed Waddenzee.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

GroenLinks wil dat Economische Zaken de bedrijven wijst op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Dat kan het kabinet niet doen, zei Wiebes. De gaswinning is immers in lijn met het huidige kabinetsbeleid. Rutte III kondigde slechts een stop af op de uitgifte van nieuwe vergunningen.

Van der Lee refereerde aan de kwestie-Engie. Dit concern zag na in 2016 na grote weerstand in de samenleving af van een voorgenomen proefboring boven Schiermonnikoog.

'Kansrijk'

De minister: ,,Het staat alle maatschappelijke groeperingen in dit prachtige, vrije land vrij om met alle kracht die ze in zich hebben oproepen te doen. (...) Dit staat de heer Van der Lee uiteraard vrij. Hij heeft het voorbeeld al gegeven. Dus het zou kansrijk kunnen zijn’’.

De Waddenvereniging initieerde afgelopen maand een protestactie tegen gaswinningsactiviteiten onder het Wad vanuit onder meer Blija en Ternaard. De drie noordelijke provinciebesturen en tientallen maatschappelijke organisaties sloten zich hierbij aan.

Woensdag werd bekend dat ook bisschop Ron van den Hout van het Bisdom Groningen-Leeuwarden zich achter de protestactie schaart.

Lees ook: Wiebes wil 'heilig' regeerakkoord niet openbreken voor gaswinning Wad

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement