Wiebes: problematiek kleine gasvelden is 'echt anders'

Wiebes: ,,Dat het vertrouwen laag is, dat snap ik allemaal wel. Maar ik heb niet de luxe om te zeggen: we gaan een omgekeerde bewijslast overwegen’’.

Gedupeerden van kleine gasvelden hoeven niet te rekenen op een omgekeerde bewijslast. Wel wordt de werking van hun nieuwe schadeloket na een jaar tegen het licht gehouden.

Bewonersgroepen trokken woensdag aan de bel in Den Haag omdat ze weinig vertrouwen hebben in dat schadeloket dat per 1 juli opengaat. De Tweede Kamer snapt hun zorgen, maar wil de inrichting niet gelijk overhoop halen. Medio volgend jaar komt er een evaluatie.

De 23 bewonersgroepen, van wie 9 uit Friesland, zijn bang voor Groningse toestanden. Ze vrezen dat burgers al snel aan het kortste eind zullen trekken. Daarom moet, zo pleitten zij in een digitaal overhandigde petitie, bij schadegevallen de bewijslast worden omgedraaid.

Mijnbouwminister Eric Wiebes is dat niet van zins. Hij heeft zich in Groningen in juridische zin al maximaal uitgerekt, zei hij. Dat lukt bij de kleine-veldenproblematiek niet nog eens. ,,De aantallen zijn ook echt anders’’, aldus de minister in de Tweede Kamer tijdens een algemeen overleg. In het Groningenveld gaat het om 1100 schadegevallen per week, in de gebieden daarbuiten om tussen de 12 en 20.

Wiebes: ,,Dat het vertrouwen laag is, dat snap ik allemaal wel. Maar ik heb niet de luxe om te zeggen: we gaan een omgekeerde bewijslast overwegen’’. Op advies van Agnes Mulder (CDA) ging hij akkoord met een evaluatie na een jaar. De Tweede Kamer wil goed zicht krijgen op de afhandeling van schadegevallen en op het percentage bewoners dat alsnog in bezwaar gaat.

Bewijslast

Voor bewoners van zogenoemde kleine gasvelden (Nij Beets, Heeg, Rottum, Opeinde, Weststellingwerf) bestaat er nu geen apart schadeloket. De minister benadrukte dat zij er per 1 juli aanzienlijk op vooruit gaan. ,,Tot onlangs stond je als burger tegenover een mijnbouwonderneming, en vaak in de rechtszaal. Nu beland je bij een onafhankelijk publiek orgaan dat de bewijslast van je schouders haalt. Dat is een belangrijke breuk met het verleden.’’

De experts van het nieuwe schadeloket hebben ,,geen belang bij een laag bedrag’’, zei Wiebes. ,,Dat is de borging.’’ De SP en de PvdA willen de bewijslast omdraaien maar daarvoor is, zo bleek woensdag, in de Tweede Kamer geen meerderheid te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Friese gasvelden