Wie wordt dier van het jaar: de Syrische tijgers in Nijeberkoop of koe Hermien?

De tijgers Sultan en Sayeeda, afkomstig uit het Syrische Aleppo, maken kans om Dier van het Jaar te worden.

Kinderkrant Kidsweek organiseert elk jaar zo’n verkiezing. Sultan en Sayeeda kwamen vorig jaar vanuit Aleppo naar Nederland, waar ze verblijven in roofdieropvang Felida uit Nijeberkoop. De tijgers mochten Magic World hun eerdere thuis noemen, maar door de oorlog in Syrië is daar niets meer van over. Van de honderden dieren, waren er eerder nog maar dertien over.

De tijgers die nu in Friesland zijn, werden vorig jaar gered en vanuit Jordanië naar Nijeberkoop gebracht. ,,We zijn heel blij met de nominatie’’, zegt Simone Schuls van Felida. Mochten de beesten worden verkozen tot Dier van het Jaar, kan Felida rekenen op een geldprijs van 1000 euro. Een welkom bedrag. ,,We zouden het geld besteden aan de inrichting van hun nieuwe verblijf. Daar willen we een zwembad voor ze maken en hoge platforms voor ze bouwen. Vanaf zo’n hoog plateau hebben ze een goed overzicht, dat maakt ze zelfverzekerder.’’

Dauw van de muur likken

Sultan en Sayeeda zitten sinds een maand regelmatig samen in een verblijf, maar dat was niet vanzelfsprekend. De oorlog heeft ze zwaar getraumatiseerd. Beide tijgers hebben last van nierfalen en Sultan heeft een vergroot hart. Schuls: ,,Sayeeda heeft nog steeds de gewoonte om ’s ochtends dauw van de muren te likken. Dat deed ze vroeger om vocht binnen te krijgen. Sultan had veel stress en raakte in paniek van geluid. Met routine en training geven we ze vertrouwen terug.’’

Het uiteindelijke doel van Felida is de tijgers door de plaatsen naar Zuid-Afrika, waar ze in reservaart Lionsrock terecht kunnen.

Koe Hermien

Ook koe Hermien, die ontsnapte en bijna twee maanden rondzwierf in de bossen van Lettele (Overijssel), maakt kans op de titel Dier van het Jaar. Hermien werd begin dit jaar gevangen en zit in het koeienrusthuis in Zandhuizen.

Stemmen

De winnaar wordt op 30 september bekendgemaakt. Stemmen kan tot 27 september.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement