Wie trok het pistool? Rechtbank behandelt schietpartij Thialf

FOTO ANP ANP

Wilde de 58-jarige verdachte uit Den Haag de Heerenveense ondernemer Bert Jonker doodschieten op 7 januari 2017 op het parkeerterrein van Thialf? De verdachte beweert juist dat Jonker een pistool trok. De rechter mag nu op jacht naar de antwoorden. De rechtszaak is vrijdag vanaf 09.00 uur te volgen op LC.nl.

Wat gebeurde er op 7 januari 2017 op het parkeerterrein voor Thialf?

Zaterdagavond omstreeks 19 uur was er op het parkeerterrein van het Thialfstadion na afloop van het EK sprint en allround een schietincident. Clafis-directeur Bert Jonker uit Heerenveen raakt gewond aan zijn hand. De politie maakt nog diezelfde avond bekend dat de schietpartij voortkomt uit een zakelijk conflict tussen Jonker en een voortvluchtige zakenman uit het westen des lands.

Wie is Bert Jonker?

De geboren Groninger (1966) Bert Jonker, die nu in Oranjewoud woont, is directeur van ingenieursbedrijf Clafis. Halverwege 2016 jaar stond het bedrijf op een landelijke 20ste plek van ingenieursbureaus, had het een omzet van ruim 30 miljoen euro en vestigingen in onder meer Heerenveen (hoofdkantoor), Soest en Arnhem.

En dat terwijl Jonker bij de start van Clafis in 2005 nog zei het ingenieursbureau klein te houden. Een paar jaar later had hij echter ruim 300 man personeel in dienst. Met plezier pakt hij klussen van andere bedrijven af, zo zei hij eerder in de Leeuwarder Courant . ,,Zolang er concurrenten zijn is de opdracht: versla ze!” Over een nabijgelegen concurrent: ,,Die heien we de grond in! Wij zijn beter, scherper.”

Wie is deze 58-jarige verdachte uit Den Haag?

De politie meldde dat de verdachte op woensdag 19 juli werd opgepakt in de Catalaanse stad Lleida, in de buurt van Barcelona. Hij wist 6,5 maand uit handen van de autoriteiten te blijven. De Spaanse politie verrichtte de arrestatie op verzoek van de Nederlandse. Op 1 september werd hij uitgeleverd aan Nederland.

Hoe kennen de twee elkaar?

Het motief van de verdachte komt voort uit een zakelijke ruzie. De Hagenaar zou zich gepakt voelen, omdat Jonker niet met hem in zee wilde gaan nadat hij malversaties in de boeken van zijn bedrijf had gevonden. Na het faillissement van de Hagenaar nam Jonker alsnog delen van diens bedrijf over.

Waarom duurt het bijna twee jaar voordat de zaak voor de rechter komt?

Het duurde in eerste instantie lang voor de verdachte daadwerkelijk in Nederland was. Hij was al snel in beeld bij de politie, maar de uitlevering duurde langer dan verwacht.  Volgens advocaat Tim Vis die de 58-jarige verdachte bijstaat, was er niet voldaan aan de Overleveringswet. Volgens Vis had het OM een belangrijk document, de overleveringsbeslissing door de lokale autoriteiten in Spanje, aan de verdediging beschikbaar moeten stellen. Dit gebeurde niet, ondanks herhaalde verzoeken. De zaak werd met tegenzin aangehouden door de rechtbank.

Wie heeft er nu geschoten? Bert Jonker of de verdachte?

Advocaat Tim Vis verklaarde in december 2017 namens de verdachte tijdens een regiezitting dat het pistool van Jonker was en niet van zijn cliënt. Volgens de verdachte pakte hij het pistool van Jonker af, waarna de laatste gas gaf in zijn Tesla, de Hagenees viel en het wapen afging. ,,Volstrekte kolder’’, aldus Jonker. Het is de wereld op z'n kop, zegt Jonkers advocaat Hans Anker. 'Cliënt (Jonker, red.) moet nu steeds maar weer uitleggen dat de toedracht een geheel andere is geweest. Steeds moet hij weer vragen beantwoorden aan zakenrelaties, klanten, zijn personeel, familie en kennissen. Jonker is een bekend en gerespecteerd ondernemer en is het zat dat hij op deze wijze weer onder vuur komt te liggen', stond er in een door Anker opgestelde brief.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Schietpartij Thialf