Wie gebruikt er crystal meth in Nederland?

Crystal meth werd bekend door de serie Breaking Bad waarin scheikundige Walter White (Bryan Cranston) de drug gaat produceren om zijn familie ook na zijn dood te kunnen onderhouden. Donderdag werd in Haulerwijk een lab opgerold.

In Haulerwijk werd donderdag door de politie een laboratorium opgerold waar crystal meth werd geproduceerd. De drug, bekend geworden door de televisieserie Breaking Bad, is een epidemie in de Verenigde Staten maar maakt slechts mondjesmaat de overstap naar de andere kant van de oceaan.

Wat is crystal meth?

Crystal meth is een vorm van methamfetamine wat dan weer een amfetamine is net als speed. Het verschil tussen de twee is dat methamfetamine veel sterker is. Methamfetamine wordt namelijk beter opgenomen door vet, waardoor het makkelijker vanuit het bloed in de hersenen komt. Hierdoor is metamfetamine anderhalf tot twee keer zo sterk als speed en vier keer zo sterk als cocaïne. Bovendien komt het langzamer vrij. Speed is na vijf tot acht uur uitgewerkt, terwijl metamfetamine als het geslikt wordt zes tot twaalf uur blijft doorwerken en als het gerookt wordt zelfs een dag. Om methamfetamine het best te kunnen roken moet het uitkristaliseren. Deze kristallen worden crystal meth genoemd.

Wat voor effect heeft crystal meth?

Het geeft een gevoel van geluk en welzijn. De gebruiker krijgt meer energie en kan langer doorgaan. Ook werkt het als een afrodisiacum, het verhoogt de potentie. Als de roes voorbij is volgt overigens de depressie. Daardoor is het ook erg verslavend, gebruikers hebben telkens een nieuwe roes nodig.

Wat zijn de risico’s voor gebruikers?

Amfetamines drijven de bloeddruk op en kunnen leiden tot oververhitting. Gebruikers bouwen echter snel een hoge tolerantie op. Meer ervaren gebruikers kunnen daardoor tot wel vijf keer meer methamfetamine nemen dan wie het voor het eerst gebruikt. Op de lange termijn zijn de gevolgen groot. De drug leidt tot hersenbeschadiging, tanden beginnen te rotten en er onstaat schade aan de aders van het hart en de hersenen met de dood tot gevolg.

(In onderstaande video zijn de uiterlijke gevolgen van het gebruik van crystal meth te zien, de beelden kunnen schokkend zijn.)

Wie gebruikt crystal meth?

In Azië wordt het middel veelvuldig gebruikt. Vaak door arbeiders die lange uren maken. Ook in de Verenigde Staten is sprake van een epidemie. Daar is de drug voor 3 tot 5 dollar te koop.

In Nederland kost volgens drugsexpertisecentrum Jellinek een gram tussen de 100 en 200 euro. De drug wordt vanwege de hoge kosten slechts beperkt gebruikt. De gebruikers die er wel zijn, moeten gezocht worden in de gayscene, waar crystal meth bekend staat als Tina. Het wordt tijdens seksfeestjes gebruikt om langer door te kunnen gaan. De drug is ook populair in de gayscene van steden als Berlijn en Londen, van waaruit het overwaaide naar Amsterdam. Het gaat overigens om een kleine minderheid die vaak ook experimenteert met andere drugs zoals xtc en ghb.

Onderzoeksbureaus Mainline en Soa Aids Nederland deden in 2015 onderzoek naar het gebruik in de gayscene. Van de 27 mannen die zij interviewden kwam geen enkele uit Friesland. De onderzoekers concludeerden destijds dat er geen aanwijzingen zijn dat er buiten de scene veelvuldig meth wordt gebruikt. Als de prijs daalt, bestaat er echter wel de kans dat het middel meer wijdverbreid raakt. De gayscene is bovendien een voorloper als het gaat om het experimenteren met drugs. Drugs zoals GHB werden al langere tijd in deze kringen gebruikt voordat ze aan populariteit wonnen in de rest van de maatschappij. Amfetamines (zoals speed) worden in Friesland nu al relatief veel gebruikt.

Is crystal meth moeilijk te maken?

Nee. Kleine hoeveelheden zijn relatief eenvoudig thuis te maken, zoals ook te zien is in de serie Breaking Bad. Belangrijkste ingrediënt is pseudo-efedrine. Dit middel zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen. Wie het inneemt wordt alerter en krijgt een hogere hartslag. In Nederland staat het op de dopinglijst en is vrije verkoop sinds 2004 verboden. In het buitenland is het makkelijker te verkijgen, de stof zit onder meer in sprays tegen een verstopte neus. Productie op grote schaal, zoals bij het in Haulerwijk ontdekte lab, vergt echter veel scheikundige kennis en moeilijk te verkrijgen chemicaliën.

(In onderstaande video de eerste keer dat Walter White (Bryan Cranston) en Jesse Pinkman (Aaron Paul) in Breaking Bad crystal meth koken.)