Wetterskip versoepelt beregeningsverbod: boeren mogen langer sproeien

Omdat het beregeningsverbod voldoende effect heeft op het waterpeil, versoepelt Wetterskip Fryslân het verbod. Landbouwers mogen hun gewassen nu van 18.00 uur tot 10.00 uur sproeien.

,,Met deze verruiming komen we tegemoet aan de vraag vanuit de landbouwsector om andere gewassen dan gras langer te mogen beregenen'', zegt Marian Jager, loco-dijkgraaf en lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân.

Ook de regels rond gras worden versoepeld. Gras besproeien met oppervlaktewater is nog steeds verboden maar sproeien met grondwater mag wel weer. ,,We roepen boeren op de ondiepe bronnen boven de keileemlaag hiervoor niet te gebruiken. Deze hebben invloed op het oppervlaktewater.’'

Tot voor kort mochten akkerbouwers hun gewassen alleen besproeien tussen 22.00 uur en 6.00 uur. Die maatregel werd onder meer genomen omdat het water 's nachts minder snel verdampt.

LTO Noord tevreden

LTO Noord is blij met het besluit van het Wetterskip. ,,Uiteraard hadden wij liever helemaal geen beregeningsverbod gehad, maar gezien de extreme omstandigheden heeft het waterschap besloten dat een gedeeltelijk verbod noodzakelijk blijft”, aldus regiobestuurder Tineke de Vries.

De Vries wijst ook op de zware wissel die het nachtelijk beregenen trok op de boeren. ,,Dagen achtereen ’s nachts in de weer kan leiden tot oververmoeidheid en vergroot de kans op ongelukken.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement