Wetterskip neemt maatregelen vanwege lage grondwaterpeil

Wetterskip Fryslân blijft vanwege de lage grondwaterstanden in veel vaarten en sloten de zomerstand handhaven. Reden is dat er nog altijd sprake is van een flink neerslagtekort.

Dit betekent dat de keerdammen omhoog staan, zodat sloten bij regen zoveel mogelijk water vasthouden en het grondwater kan worden aangevuld.

Ook laat het Wetterskip water binnen van het IJsselmeer om de Friese boezem op peil te houden. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar.

Waterpeil van sloten bij winterstand omlaag

Normaal worden de stuwen van oktober tot maart in de winterstand gezet. Daarmee wordt het waterpeil in de sloten verlaagd, zodat ze bij regen meer water kunnen bergen en afvoeren.

Bang voor wateroverlast door de zomerstand is het Wetterskip niet, aangezien de droge grond bij regen eerst veel water zal opnemen, zodat de toevoer naar de sloten voorlopig beperkt blijft.

Mocht er langdurige neerslag voorspeld worden, dan is er nog genoeg tijd om de keerdammen in de winterstand te zetten.

Waterbuffer aanleggen

De lage grondwaterstand geeft meer reden tot zorg. Als het peil in het voorjaar nog steeds laag is, is dat ongunstig voor de groei van allerlei gewassen.

Het Wetterskip adviseert huishoudens ook om maatregelen te nemen om water vast te houden. Een optie is om in het voorjaar de tuin te vergroenen, omdat een groene tuin meer vocht vasthoudt.

En met een regenton of flinke watertank kunnen mensen een buffer aanleggen om in droge perioden te kunnen sproeien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement