Wetterskip levert biogas aan Fier en Watercampus

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) van Fier en Wetsus op de WaterCampus in Leeuwarden verwarmen hun gebouwen voortaan met biogas van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leeuwarden.

Burgemeester Ferd Crone, Anke van Dijke, directeur van Fier en Egbert Berenst, dagelijks bestuurder bij Wetterskip Fryslân openden maandag het biogasstation.

Daarmee zijn zowel CKM als het Wetsuspand energieneutrale gebouwen geworden.

Slib

Jaarlijks lozen bedrijven en huishoudens in Friesland honderd miljoen liter afvalwater op het riool. Na de zuivering van dit water blijft slib over als restproduct. Dat slib wordt vergist en levert een miljoen kuub biogas op.

Daarvan wordt ongeveer negentig procent ingezet voor eigen gebruik. Met de komst van het biogasstation kan de overige 120.000 kuub worden geleverd aan het CKM‐gebouw en het Wetsusgebouw.

Leiding

Het gas gaat via een zeshonderd meter lange leiding en een gasmotor wordt het CKM-gebouw voorzien van elektriciteit en warmte. Voor de aanvoer van biogas naar de Watercampus heeft de gemeente Leeuwarden een leiding van twee kilometer aangelegd.

Vandaag, maandag 22 februari, is ons nieuwe biogasstation op de rioolwaterzuivering Leeuwarden geopend! Het Centrum...

Posted by Wetterskip Fryslân on Monday, February 22, 2016

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement