Een jaar na de blokkade van de A7 kennen de 34 verdachten eindelijk hun straf. De visie van de rechtbank botst zo met die van de verdediging, dat hoger beroep onafwendbaar lijkt.

De botsauto’s botsten en de draaimolen draaide. De echte attractie op het Zaailand was vrijdagmiddag alleen niet de najaarskermis, maar het spektakel rond de zogenoemde blokkeer-Friezen. De langverwachte uitspraak zorgde op het plein – net als vorige maand tijdens de vier dagen durende inhoudelijke behandeling – nog eenmaal voor een bont gezelschap van verdachten en hun al even kleurrijke aanhang.

Steunbetuigers

Groepjes met shirts en bordjes met steunbetuigingen, Pegida-voorman Edwin Wagensveld, PVV-kopstuk Martin Bosma. En deze keer ook een man in Sinterklaas-pak, die gretig werd gefilmd door de toegestroomde media. De Sint slaagde er ondanks meerdere pogingen niet in binnen te dringen bij de rechtbank. De politie hield hem tegen: een uitspraak mag geen poppenkast worden, is de opstelling van de rechtbank.

Er wordt op veel manieren aangekeken tegen wat de 34 verdachten vorig jaar op 18 november vorig jaar hebben gedaan met het blokkeren van de snelweg A7. Anderhalf uur had voorzitter Jolanda Lootsma nodig om de visie van de rechtbank uiteen te zetten.

loading

Aan het eind kenden de 34 verdachten eindelijk hun werkstraffen : 27 keer 120 uur, een keer 80 uur, drie maal 180 uur, twee keer 200 uur en de hoogste straf was voor boegbeeld Jenny Douwes . Zij krijgt de langst mogelijke werkstraf van 240 uur, plus een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Verschil met eerdere wegenblokkades

De feiten zijn volgens Lootsma te ernstig voor een geldboete, terwijl onvoorwaardelijke celstraffen weer te zwaar zijn. Daar tussenin zit de werkstraf. Het kwam de rechtbank eventjes op boegeroep te staan. ,,Een schande!”, riep een 34-jarige Koudumer, die een hogere straf (180 uur) moest slikken dan het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand tegen hem had geëist. De rechtbank ziet hem als een van de aanvoerders van het gezelschap.

De rechtbank maakte korte metten met de visie van advocaat Tjalling van der Goot dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard op basis van het gelijkheidsbeginsel. Van der Goots argumentatie: eerdere blokkades van wegen (door voetbalsupporters, boeren op trekkers en de politie zelf) zijn de afgelopen jaren niet vervolgd. Waarom nu wel ineens?

Het OM is daarnaast volgens hem willekeurig te werk gegaan, omdat er anderen die er een jaar geleden op de A7 bij Oudehaske bij waren nooit wat van justitie hebben gehoord en ook de mede-oprichter van Facebook-event ‘Project P’ buiten schot bleef.

De blokkade van de A7 was toch echt anders, oordeelt de rechtbank, omdat die gericht was op een specifieke groep weggebruikers: de bussen vol mensen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), die onderweg waren naar Dokkum om daar te demonstreren voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas.

Rol van Jenny Douwes

De verdachten hebben zich volgens de rechtbank niet schuldig gemaakt aan het met geweld voorkomen van een betoging. Maar wel aan dwang met het te laat komen voor de betoging als gevolg en ‘het versperren van een landweg’. Douwes wordt door de rechtbank vrijgesproken van alle verdenkingen, behalve van opruiing. De opdracht van een politieman om het Facebook-evenement ‘Project P’ dat ze had aangemaakt offline te halen, kan volgens de rechtbank niet gezien worden als toezegging dat ze niet vervolgd zou worden.

,,Ze heeft voor, tijdens en na de blokkade contact gehouden met een blokkeerder ter plaatse”, zei Lootsma. ,,Het interview dat ze een dag later gaf voor het lege demonstrantenvak geeft aan dat ze tevreden was over het resultaat.”

Hoger beroep

Op Douwes na moeten alle verdachten de huur van de bussen van KOZP betalen. Een 34-jarige man uit Damwâld en een 56-jarige motorrijder uit Heerenveen (beiden 200 uur werkstraf) die op de A6 al de confrontatie zochten met de bussen, moeten opdraaien voor het herstellen van de scheur in de voorruit van een van de bussen. Het verzoek van de slachtoffers om de blokkeer-Friezen te verplichten een diversiteitscursus te volgen van Nederland Wordt Beter (van KOZP-voorman Jerry Afriyie) wees de rechtbank dan weer helemaal af.

Ondanks dat de verdachten op onderdelen zijn vrijgesproken, was er van euforie geen sprake. ,,Dit is teleurstellend”, bleef Van der Goot herhalen. ,,De gedeeltelijke vrijspraak zie je niet terug in de zwaarte van de straffen. Ik denk dat de rechtbank een voorbeeld wil stellen, nu er voor volgende week nog meer demonstraties zijn aangekondigd.” Dat geldt nog meer voor het geval Douwes, voegde advocaat Wim Anker daar aan toe. ,,Zij is slechts veroordeeld voor een uitgeklede vorm van opruiing, maar krijgt wel de maximale werkstraf.”

De eerste blokkeer-Friezen hebben al aangegeven in hoger beroep te willen. Dat zal dan over een jaar zijn, opnieuw rond de najaarskermis, maar dan aan de andere kant van het plein, bij het gerechtshof.

Lees alles over de rechtszaak van de blokkeer-Friezen terug in ons dossier

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
A7 blokkade
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct