Werkstraf voor dreigtweets aan Wilders

Een 23-jarige man uit Beetsterzwaag die Geert Wilders op 25 februari dreigtweets stuurde, is woensdag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van drie jaar.

In een zogenaamde 'direct message' had de man geschreven: ,,Geert Wilders kom een keer naar Drachten. Ik schiet een kogel door je kutkop.' ,,Ik snij je open en voer je aan de varkens'', ,,je wordt toch wel een keer vermoord, laat mij het maar doen.''

Rechter Jan Schoemaker nam de eis van officier van justitie Margreeth Meijer over. De verdachte, niet op de zitting aanwezig was, was eerder penningmeester van de Jonge Democraten Fryslân, maar is inmiddels geroyeerd als lid.  

Hij betuigde later spijt, zei dat hij had gehandeld uit frustratie. Hij was boos over de wijze waarop Wilders sprak over moslims en zat bovendien met de nodige persoonlijke problemen toen Wilders de persoonlijk aan hem gerichte tweets publiek maakte.

Door de storm aan boze reacties die toen kwam, voelde de verdachte zich zo opgejaagd dat hij zich vrijwillig op het politiebureau meldde. ,,Boosheid moet je op een andere manier communiceren, stelde rechter Jan Schoemaker. ,,Met tegenargumenten.'' Hij sprak van een heel ernstig feit. ,,Hiermee belet je een politicus om op een normale manier zijn werk te doen.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement