Wereldnatuurfonds dringt aan op onderzoek oesterbank na containerramp Noordzee

Na de containerramp met de MSC Zoe zijn nog niet alle overboord geslagen containers gevonden. Het Wereldnatuurfonds (WNF) maakt zich grote zorgen: ze kunnen namelijk bovenop een nieuw aangelegde oesterbank liggen.

De oesterbank is in de zomer van 2018 aangelegd en wordt gezien als kraamkamer van de zee. Het WNF stelt dat het enorm lastig bleek in de drukke Noordzee een stukje voor natuurherstel te reserveren.

'Tekenend'

,,Dat je een klein gebied herstelt en het binnen een jaar mogelijk alweer van de kaart wordt geveegd, is tekenend voor het gebrek aan ruimte voor natuur en natuurherstel op de Noordzee’’, stelt Emile Reuchlin, Noordzee-expert bij WNF.

Het is nog niet duidelijk of de oesterbank is aangetast door de containerramp. Daarom wil het Wereldnatuurfonds daar onderzoek naar. Het dringt daarop aan bij de overheid en bij MSC Cargo, de eigenaar van de MSC Zoe.

Rijkswaterstaat is bezig met de berging van de tientallen containers die begin dit jaar van het containerschip MSC Zoe vielen. Het overgrote deel ligt op de zeebodem en wordt geborgen. Die operatie kan weleens maanden gaan duren.

Wat doet een oesterbank?

De oesterbank die vorig jaar is aangelegd, heeft zich al voortgeplant. Het Nederlandse deel van de Noordzee bestond vroeger voor ongeveer 30 procent uit oesterbanken. Die vormden de voedingsbodem voor het leven in de zee. Oesterbanken zijn verantwoordelijk voor meer biodiversiteit en zorgen voor meer vis, een hogere kwaliteit van het water en beschermen de kust.

In de Noordzee zijn in principe meerdere beschermde gebieden, maar volgens het Wereldnatuurfonds is er amper ruimte voor de natuur. Het WNF is wel hoopvol voor de toekomst, omdat natuur- en milieuorganisaties weten dat er iets moet gebeuren. ,,Nu is het van cruciaal belang dat Nederland voldoende ruimte creëert voor natuurbescherming en natuurherstel, naast de ruimte die voor energietransitie gereserveerd wordt’’, schrijft het fonds.

Lees ook: 'Als de zee My Little Pony's en kunststof bolletjes uitbraakt worden we wakker'

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement