Wereldkeukens verdeeld: wel of niet open voor dertig gasten?

FOTO PIXABAY

Wok- en wereldrestaurants zijn verdeeld over het wel of niet opengaan voor dertig gasten. Het aantal gasten dat normaal in een dag komt, wordt nu verspreid over de hele week door de coronamaatregelen.

,,Normaal kunnen wij 250 gasten in het restaurant houden, dus dit kan niet uit. Wij hopen dat er snel betere tijden aanbreken’’, zegt Xinlin Zhu van Wok Ming in Joure over de huidige situatie in de horeca.

Talloze maatregelen

De restaurants hebben een waslijst met maatregelen waar rekening mee gehouden moet worden. Voor de gasten binnenkomen moet er een gezondheidscheck gedaan worden en er moet genoeg ruimtes tussen de tafels zijn. Een huishouden van vier personen mag aan een tafel zitten. Wonen ze niet in hetzelfde huis, dan mogen er maximaal twee mensen bij elkaar zitten. In de restaurants lopen normaal honderden mensen kriskras door elkaar, maar nu zijn er looproutes waar de gasten zich aan moeten houden. Daarnaast staan er op veel plaatsen pompjes om de handen te reinigen.

Een Chinese medewerkster van Wok Paradijs in Jelsum hoopt dat de situatie met de huidige richtlijnen niet te lang duurt. ,,Dit is niet goed voor het restaurant. Er zijn zoveel extra dingen waar we nu rekening mee moeten houden. Al die maatregelen moeten wennen.’’

‘Niet werken voor 30 man’

Lotus Plaza Feanwâlden ontvangt op 12 juni weer de eerste gasten sinds maanden in het restaurant. ,,Er zijn zoveel mensen die bellen wanneer we weer opengaan’’, zegt eigenaar Zhu, die in de komende periode alleen in de weekenden het buffetgedeelte opent. ,,Wij zijn deze week nog druk bezig om aan alle richtlijnen voldoen.’’

Wok Bolsward en China Garden Buitenpost zijn tot juli alleen open voor afhaal. Ook bij Omnia in Drachten zijn alle 650 stoelen in het restaurant leeg. ,,Wij kunnen niet werken voor dertig man, omdat we dan meer personeel dan gasten in het restaurant hebben. Om geen verlies te maken, hebben wij meer dan 100 gasten nodig’’, zegt André Chen. Dertig gasten is beter dan niks, maar zo bekijkt Chen het niet. ,,Wij kijken niet naar geld, maar naar kwaliteit. Wij willen dat het eten altijd vers is, maar dat kan niet als er maar dertig mensen zijn. Dan blijft het te lang liggen bij het buffet.’’

Koken achter plexiglas

,,Ik zie het lopend buffet op dit moment niet zitten’’ erkent Melle Prins van Old Dutch in De Westereen. ,,Wij hebben live cooking, dus dat wordt door een kok vers voor je gemaakt. Daarvoor moet je heel veel personeel hebben en alles moet worden afgeschermd met plexiglas. Dan wordt de lak al gauw duurder dan de brief.’’ Daarom is er gekozen om de gasten alleen aan tafel te laten bestellen. ,,Wij hebben net een nieuwe kaart, dus we kunnen meteen kijken hoe de gasten op die gerechten reageren.’’