Wens: Eerste burger Waadhoeke op termijn meertalig

De nieuwe burgemeester van Waadhoeke moet op termijn zeker meertalig worden. Commissaris van de koning Arno Brok scherpte de profielschets aan.

In de profielschets wordt verstaan van het Fries geëist, meer niet. Dit is om geen geschikte kandidaten uit te sluiten, legde voorzitter Govert Geldof van de vertrouwenscommissie donderdag uit. Maar wat nu als de nieuwe gemeente een goede burgemeester vindt, maar die op termijn alleen Nederlands spreekt?, vroeg Brok zich af.

Uit het antwoord van Geldof maakte Brok op dat Waadhoeke zeker een kandidaat wil die op termijn in zijn ambt meertalig is. ,,Niet iemand die het alleen maar leuk vindt dat er meer talen zijn, maar iemand die op cursus gaat om dit in de vingers te krijgen. Die zich de talen en culturen eigen maakt’’, aldus Geldof.

Brok waarschuwde niet op zoek te gaan naar een extra wethouder. De burgemeester moet echt het verschil maken, legde hij uit. Iemand die boven de partijen staat en er voor iedereen wil zijn.

Een zij-instromer mag, antwoordde Geldof op een vraag van Brok, maar Waadhoeke zoekt absoluut iemand met bestuurlijke en politieke ervaring. Geslacht maakt niet uit en is dus ook geen eis. De raad wil gewoon de beste burgemeester.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement