Foto:

Wel of geen mondkapje op school? De sfeer verhardt: 'Ik ga met buikpijn naar school'

Foto: Robin van Lonkhuijsen

De verplichting van scholen om leerlingen mondkapjes te laten dragen leidt bij een groep ouders tot grote onvrede. Ook docenten protesteren.

De zeeën gaan hoog in de discussie over de mondkapjesplicht op school. Ouders en leerkrachten grijpen de Dag van de Rechten van het Kind , aanstaande vrijdag, aan voor protest. Deze dag maakt deel uit van de week tegen de kindermishandeling.

Friese ouders maken hun opwachting tijdens de manifestatie op 20 november in Utrecht. Een van hen is Elbrecht Claus uit Leeuwarden, die samen met anderen het protest in Friesland aanzwengelde en meldpuntmondkapjes.frl oprichtte.

Dat is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk podium, meldpuntmondkapjes.nl, waar leerlingen, ouders en docenten hun zorgen uiten over de maatregel, maar vooral over de wijze waarop scholen leerlingen bejegenen die geen mondkapje willen dragen.

'Niet proportioneel'

Het ‘dringend advies’ van het kabinet om leerlingen in het voortgezet onderwijs mondkapjes te laten dragen buiten de lessen om, geldt sinds half oktober. De meeste scholen hebben inmiddels besloten het advies om te zetten in een mondkapjesplicht.

,,Wij vinden deze maatregel niet proportioneel. Het is een hele ingrijpende stap, waarvan het effect ook niet bewezen is’’, zegt Claus. Na berichtgeving over het meldpunt door onder andere Trouw en de NOS zijn bij het meldpunt zo’n 160 klachten binnengekomen uit het hele land.

Ook het RIVM zegt nog altijd dat het dragen van een niet-medisch mondkapje ‘waarschijnlijk’ maar ‘beperkt’ helpt ‘bij het voorkomen van besmetting van anderen’. ,,Als iedereen zich aan de basisregels houdt is het niet nodig om een mondkapje te dragen’’, staat op de site van het rijksinstituut.

De bezwaarmakers zien de verplichting als een inbreuk op de lichamelijke integriteit van de scholieren. Het is een principiële stellingname.

'Het zij zo'

Aan de andere kant van het spectrum staan schoolbestuurders zoals rector Raymond in het Veld. Hij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op het Leeuwarder Lyceum (OSG Piter Jelles), een school met ongeveer duizend havo- en vwo-leerlingen. De school volgt de richtlijnen van overheid en RIVM. ,,Het enige wat ik wil is de school in deze coronatijd zo lang mogelijk open houden’’, zegt hij. ,,Ervoor zorgen dat mijn leerlingen zo lang en zo normaal mogelijk onderwijs kunnen volgen, veilig en gezond. Als het daarvoor nodig is dat leerlingen op bepaalde momenten een mondkapje moeten dragen – het zij zo.’’

loading  

Ouders vinden dat hun kinderen onder druk worden gezet om een mondmasker te dragen. Maar ook leerkrachten, afkomstig uit het hele land, roeren zich in de discussie. Zij zien een sfeer die verhardt. Posters in school met teksten als ‘Wie ga jij vandaag besmetten? Draag een mondkapje!’ en leerlingen die apart gezet worden als zij weigeren een mondmasker te dragen.

,,De maatregel en vooral de wijze waarop hij wordt gehandhaafd gaat alle perken te buiten. Leerlingen worden afgebekt en toegesnauwd, niet normaal. Ik ga met buikpijn naar school’’, zegt een docent uit Eindhoven. Zo is school in haar ogen geen veilige plek meer voor leerlingen ,,en dat zou het wel moeten zijn’’.

'Die bange collega kan ook gewoon thuisblijven'

,,Scholen mogen deze maatregel niet opleggen aan kinderen’’, vindt een pabo-student uit Leeuwarden, die stage loopt op een middelbare school. ,,Ik vind dat iedereen zelf uit mag maken of hij of zij een mondmasker wil dragen.’’

Docenten zeggen dat de maatregel is doorgedrukt, zonder open discussie. ,,Op mijn school in Haarlem werd het binnen een paar uur besloten. Ik ben er heel kritisch over, heb me heel erg ingelezen. In de docentenkamer heb ik gevraagd: gaan we hier zomaar in mee? Ja dus. ’s Avonds heb ik thuis zitten huilen’’, aldus een leerkracht.

,,Kinderen willen dit niet’’ zegt een collega uit Den Haag. ,,Maar collega’s zijn bang voor corona. Andere leerkrachten zeggen dat ze het voor die kwetsbare collega doen. Maar sinds wanneer zijn wij verantwoordelijk voor elkaars gezondheid? Die bange collega kan ook gewoon thuisblijven en vanuit huis werken.’’

Leerling centraal

Als docent stel je de leerling centraal, aldus deze groep ervaren leerkrachten. ,,Maar nu zien we dat de houding is: de docent moet beschermd worden.’’ De groep beschouwt de maatregel als ,,een vorm van kindermishandeling’’.

Rector In het Veld: ,,Ik zal blij zijn als er een vaccin is en we deze periode achter ons kunnen laten. Maar tot het zover is denk ik: werk nou even mee. Alle kleine beetjes helpen.’’

Het is een handvol ouders aan de uiterste kanten van het veld, zegt hij. ,,Ouders die niet willen dat hun kind een mondkapje moet dragen. Maar ook ouders die zeggen: mijn kind mag niet in de klas bij kinderen die weigeren een mondkapje te dragen. Tsja, het spijt me, maar ik kan het niet voor u regelen.’’

Claus: ,,School is wat mij betreft dé plek waar verschillende meningen samenkomen en waar daarover met leerlingen gediscussieerd wordt. Mag dat dan niet over nut en noodzaak van een mondkapje gaan?’’

De docenten die in dit artikel worden genoemd spraken op basis van anonimiteit, uit vrees voor maatregelen van de scholen waar zij werken. Hun namen zijn bekend bij de redactie.

 

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct