Wel Europees geld voor Friese projecten, maar te weinig mensen om die projecten uit te voeren

Het is volgens de provincie ,,onbestaanbaar’’. Een project dat wel Europese subsidie krijgt, niet realiseren. Toch gebeurde het de afgelopen jaren meerdere keren. Er waren niet genoeg mensen om de projecten ook echt uit te voeren.

De komende jaren wil gedupteerde staten subsidies scoren met plannen op het gebied van watertechnologie, circulaire economie en landbouw in balans met de natuur. Het probleem: Team Europa is te klein, schrijft gedeputeerde staten in een document.

,,Dit zou direct zijn weerslag hebben op de geloofwaardigheid van de provincie in Europa en daarmee fataal zijn voor onze kansen op honorering van nieuwe projecten. Er moet geleverd worden’’, zegt de provincie.

Op bordje van ambtenaren

De afgelopen jaren stroomde er onder meer geld naar projecten op vlak van watertechnologie. De uitvoer kwam uiteindelijk op het bordje van de ambtenaren die het geld hadden binnengehaald.

Voor circulaire economie, een onderwerp waarmee Friesland een Europese koploper, ,,is de ambtelijke capaciteit beperkt en versnipperd’’.

Maar dat is nog altijd beter dan voor het in Friesland zeer actuele onderwerp van de natuurinclusieve landbouw. Hier ontbreekt een ,,toereikende’’ beschikbaarheid van ambtelijk personeel. Samen met organisaties buiten het Provinsjehûs wil het provinciebestuur de zwakke plekken versterken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement