Weinig vuurwerk bij eerste herindelingsdebat over toerisme

Het was niet het meest heikele item voor een eerste lijsttrekkersdebat voor de verkiezingen van 22 november. Toerisme, dat wil elke politicus promoten.

Voor het eerst kruisten lijsttrekkers uit de drie herindelingsgemeenten die op 22 november verkiezingen houden donderdag de degens. In dorpshuis De Helling in Winsum bogen ze zich op uitnodiging van het toeristisch platform Bestemming Noardwest over het toerisme. De derde stelling maakte nog de meeste tongen los: moet het vak recreatie en toerisme verplicht gesteld worden op alle middelbare scholen.

Het meest opmerkelijke idee daarover kwam van iemand die niet achter de debattafel zat. Neeltje van den Brand, nummer 10 op de lijst van SAM Waadhoeke, opperde dat middelbare scholieren niet naar Londen of Parijs moeten gaan voor een schoolreis, maar in eigen regio moeten blijven.

Leren over eigen omgeving

Hilde Tjeerdema van D66 Leeuwarden voelde wel iets voor lessen over de toeristische sector. Ze noemde het in ieder geval gezond als middelbare scholieren iets leren over hun eigen omgeving.

Haar politieke kompaan in Waadhoeke, lijsttrekker van SAM waar D66 onder valt, Govert Geldof, zag meer in het serieus nemen van jongeren en daar helpt een verplichting niet bij. Die verplichting zag Klaas Jan Semplonius van Gemeentebelangen Totaal Lokaal in Súdwest Fryslân ook niet zitten.

Burgemeester Johanneke Liemburg van Littenseradiel mengde zich in het debat door op te merken dat leerlingen zeker meer moeten leren over hun eigen omgeving, maar dat dit in de gewone lessen meegenomen moet worden. En het is belangrijk dat je jongeren laat zien dat er brood te verdienen is in deze sector, voegde Durk Stoker van de FNP Súdwest-Fryslân er aan toe.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement