Grote nieuwe inzichten leverde het hoger beroep tegen de blokkeerfriezen niet op. Toch liepen de emoties in de staart van het proces nog even hoog op.

Opgewonden daalde een achttal blokkeerfriezen donderdagmiddag de trappen van het Paleis van Justitie af. Een stukje Zaailand over en naar binnen bij het Wapen van Leeuwarden, om met een borrel bij te komen van een enerverend slot van het hoger beroep. Tijdens het recht op het laatste woord waren een paar minuten eerder bij sommige verdachten de spanningen er uitgekomen.

Huilende Jenny Douwes

Jenny Douwes raakte geïrriteerd over de continue interrupties van haar betoog door de tolk Fries. ,,Ik wol graach myn ferhaal dwaan, mar sa kin it net.” Dinsdag, bij het antwoorden op vragen van het hof, boterde het ook al niet tussen Douwes en tolk. Het is niet de vaste tolk Fries, die door rechtbanken normaal gesproken wordt ingezet. Net nu er een grote klus is, is de vaste tolk voor drie maanden op wereldreis.

Huilend beende Douwes weg van de microfoon, in de richting van de andere verdachten. Ze kreeg er van hen applaus voor. Ook een andere verdachte, een 23-jarige Oentsjerker, brak toen hij op het laatst het woord kreeg. ,,Wij zijn uitgemaakt voor neonazi’s, terwijl wij opkwamen voor de veiligheid van de kinderen”, zei hij. ,,Dan denk ik: waar zijn we mee bezig?”

Weinig nieuwe inzichten

Veel nieuwe inzichten en standpunten leverde het hoger beroep niet op. Dat kwam ook tot uiting in de strafeisen, die voor op één verdachte na, exact dezelfde waren als in eerste aanleg. Tegen Douwes eiste het Openbaar Ministerie (OM) opnieuw een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Als initiator van de snelwegblokkade wordt haar als enige opruiing verweten.

Ook de 57-jarige motorrijder uit Heerenveen die wordt gezien als leider van blokkade hoorde de maximale werkstraf (plus drie maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen. Tegen drie andere blokkeerfriezen eiste het OM wederom 150 uur werkstraf en tegen de tien anderen een taakstraf van 120 uur.

Dreiging met geweld (of niet)?

Alle blokkeerfriezen zijn door de rechtbank een jaar geleden vrijgesproken op het punt van het met dreigen met geweld verhinderen van een betoging. Deze gedeeltelijke vrijspraak was de reden dat het OM in beroep is gegaan in de zaken van de vijftien blokkeerfriezen die zelf ook beroep hadden aangetekend tegen hun straffen.

,,Het opwachten, afsnijden en tot stoppen dwingen, de gebalde vuisten, het zwaaien met de Friese vlag, het laten zien van de blote kont”, somde advocaat-generaal Inge Schepers op, ,,dat alles is zeer ernstige verkeersagressie.” Dat is volgens haar goed te kwalificeren als geweld of dreigen met geweld.

Advocaat Tjalling van der Goot: ,.Dat voelt nogal gekunsteld aan. Geweld en bedreigen met geweld aan de ene kant en verkeersagressie aan de andere zijn verschillende zaken.”

Betoging verhinderd?

Het OM beweert dat het definitief schrappen van de betoging van Kick Out Zwarte Piet in Dokkum een rechtstreeks gevolg was van de snelwegblokkade. De verdediging blijft op het standpunt staan dat deze beslissing door locoburgemeester Pytsje de Graaff hier los van staat. ,,Het verhinderen van de betoging is toch de kern van de zaak”, zei Van der Goot. Naast de andere punten pleitte hij ook op dit punt voor vrijspraak. Dit is de kernvraag waarover het hof zich moet buigen: of de blokkeerfriezen (door te dreigen met geweld) de betoging hebben verhinderd. Het gerechtshof doet op 31 oktober uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct