Buschauffeur Tino Munniksma zet de fietsen neer van Pauline Laan uit Hippolytushoef en Benjamin Daeter uit Berlijn. Zij
stapten in Kornwerderzand in. FOTO NIELS DE VRIES

Weinig animo voor fietsbus Afsluitdijk: half persoon per rit

Buschauffeur Tino Munniksma zet de fietsen neer van Pauline Laan uit Hippolytushoef en Benjamin Daeter uit Berlijn. Zij stapten in Kornwerderzand in. FOTO NIELS DE VRIES

Het fietspad op de Afsluitdijk is vanwege de renovatie van de dam sinds 1 april voor drie jaar dicht. Er was veel protest. Van het alternatief, fietsbussen, wordt echter weinig gebruikgemaakt.

De fietsbussen, die ook beschikbaar zijn voor wandelaars, scootmobielen en bromfietsen, pendelen dagelijks tussen Kornwerderzand en Den Oever. Onderweg stoppen ze bij Breezanddijk en bij het monument.

Lees ook: Tweede Kamer nog niet tevreden over Afsluitdijk-fietsers

Vanaf kwart voor acht ’s ochtends vertrekt in Kornwerderzand ieder uur een bus. De laatste gaat om kwart voor zeven ’s avonds. Ook in Den Oever vertrekt ieder uur een fietsbus. Het gebruik is gratis. Aan boord is ruimte voor 30 personen en maximaal 15 fietsen.

Met name (hard)fietsers sloegen dit voorjaar op de trom. Het protest tegen de afsluiting was luid. Voor de fietsbus blijkt echter weinig animo.

10 mensen per dag

Van de service is in ruim drie maanden tijd (tot begin juli) 1000 keer gebruikgemaakt, laat Rijkswaterstaat Midden-Nederland weten. Oftewel: ongeveer 10 mensen per dag. Er zijn dagelijks bijna 25 ritten. Omgerekend zit er gemiddeld dus nog geen half persoon in een bus.

Lees ook: Column Wieberen: Afsluitdijk, waarom toch man?

Toch vindt Rijkswaterstaat zelf dat de fietsbus ‘goed wordt gebruikt’. Er zitten vooral wielrenners en toerfietsers in. ,,De gebruikers geven aan zeer tevreden te zijn over de gratis vervoersmogelijkheid, de service van de chauffeur bij het in- en uitladen van de fietsen en het geven van informatie’’, aldus woordvoerder Jacob Jansen.

Inmiddels wat drukker

De laatste weken is het drukker, weet hij. Een link met het weer en de vakantietijd ligt voor de hand. ,,Op dit moment worden er zo’n 250 tot 350 personen per week vervoerd.’’ Dan gaat het dus niet meer om een half persoon per rit, maar om twee personen per rit.

Jansen: ,,Het merendeel van de tijd zijn er passagiers. Het komt voor dat er op sommige ritten niemand mee gaat en sommige ritten is de fietsbus behoorlijk vol.’’ Van de laatste rit van de dag wordt het minst gebruikgemaakt.

Toch geen behoefte?

Is er dan toch geen behoefte of vinden fietsers de bus gewoon geen aantrekkelijke optie? Rijkswaterstaat kan daar geen antwoord op geven. Wel geeft Jansen aan: ,,Uit tellingen blijkt dat in het recreatieseizoen per dag gemiddeld 200 fietsers gebruik maken van het fietspad over de Afsluitdijk. In het voor- en naseizoen zijn dat 50 tot 100 fietsers per dag en in de winter minder dan 50 fietsers per dag.’’ Een flink verschil met nu.

Tot eind 2019 is het fietspad op de Afsluitdijk helemaal afgesloten. Van 2020 tot en met het voorjaar van 2022 is het pad soms gedeeltelijk open, aldus Rijkswaterstaat. Om fietsers toch de kans te geven om de dam over te gaan, is het fietspad deze zomer vier zondagen geopend. Twee van deze vier dagen komen er nog aan: zondag 4 en zondag 18 augustus.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct