Zo’n honderd deelnemers telde de Stoarmrin, een positieve mars voor de Friese weide. FOTO NIELS DE VRIES

Weidemars voor biodiversiteit door het Friese land

Zo’n honderd deelnemers telde de Stoarmrin, een positieve mars voor de Friese weide. FOTO NIELS DE VRIES

Jong en oud, wetenschapper en burger: ze deden zondagmiddag mee aan een ‘positieve mars voor levend landschap’ door de Friese weide.

De egaal groene weide rond Burgwerd was zondagmiddag het decor van de ‘Stoarmrin’, een mars voor meer biodiversiteit. Het initiatief kwam van Kening fan 'e Greide, het burgerinitiatief dat al sinds 2012 aandacht vraagt voor de verschraling van het Friese landschap.

Dat is het gevolg van een steeds efficiëntere landbouw, waardoor veel dieren en planten geen kans meer krijgen. Symbool staat de grutto, de kenmerkende Friese weidevogel die door deze handelwijze met uitsterven wordt bedreigd.

Stilte voor de storm

Zo’n honderd mensen liepen mee in de mars. Die moet positief activisme opleveren, aldus Marcia de Graaff, een van de organisatoren: ,,We verheugen ons op het levende land van de toekomst. We zijn de stilte voor de storm van het gezoem en gekwetter dat ons te wachten staat.’’ 

De mars in Friesland staat niet op zichzelf. Elders in Europa vragen burgers ook aandacht voor de verschraling van de natuur. Stoarmrin wil daarom uitgroeien naar een bredere beweging.

'Stoarmrin’ moet volgend jaar een grote mars naar Den Haag worden'

Volgend jaar moeten er op meer plekken in de wereld soortgelijke marsen worden gehouden, en in elk geval moet er een Nederlandse mars naar Den Haag komen, om de politiek te beïnvloeden.

Begin van een betere toekomst

Opvallende aanwezige in de stoet bij Burgwerd was ‘gruttoprofessor’ Theunis Piersma. Boven zijn groene rubberlaarzen en blauwe spijkerbroek droeg hij een roze rokje.

Het roze rokje van de hoop, legde hij uit. Want na het jarenlange luiden van de noodklokken over het verdwijnen van planten, vogels en insecten ziet ook de wetenschapper in de zondagse mars het begin van een betere toekomst.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct