Weeroverzicht: natte wijnmaand somberste van de afgelopen 38 jaar

Natte akker in het najaar. FOTO KEES VAN DE VEEN

Veel regen en weinig zon: het was een grijze, trieste maand. In twaalf jaar was oktober gemiddeld niet zo nat geweest en sinds 1982 had de zon niet zo weinig geschenen.

De vliegbasis Leeuwarden registreerde 82 uren zon tegen 113 normaal. Stavoren kwam tot 78 en Terschelling tot 76 uren zon. In tientallen jaren was oktober niet zo grijs geweest. We moeten tot 1982 terug voor minder zonuren in Leeuwarden: destijds werden er slechts 71 uren genoteerd. Overigens is het in vroegere jaren nog wel veel erger geweest. Zo staat oktober 1960 daar met maar 47 uren zon te boek.

Op de meeste plaatsen waren er vier tot zes geheel zonloze dagen (Terschelling acht), maar wat volledig ontbrak was een langere periode met zonnig en droog weer. Vooral de eerste tien dagen werd het weer bepaald door depressies die vooral op 6 en 8 oktober voor volle regenmeters zorgden. Op beide dagen viel op veel plaatsen meer dan 20 millimeter en Oost-Vlieland meldde op de 6de liefst 39 mm.

Door de invloed van een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland werd het rond het midden van de maand droger en vooral overdag ook wat kouder, maar stabiel droog herfstweer bleef uit. Voor melkveehouders viel het niet mee om de laatste snede gras redelijk droog in de plasticrol te krijgen en de akkers in de bouwhoek droogden niet op.

Na de 20ste kwam de depressietrein weer op gang en regende het vrijwel elke dag, waarbij vooral de kustgebieden er flink van langs kregen. Op de 27ste werd op Terschelling meer dan 20 millimeter gemeten en twee dagen later viel er in het noorden van de provincie opnieuw meer dan 10 millimeter.

Daarbij werd het aan het eind van de maand opvallend zacht met temperaturen van 13 tot 15 graden, zelfs in de nacht.

Iets natter

Het gemiddelde provinciale neerslagcijfer bedroeg 133 millimeter tegen normaal 89. Daarmee was het iets natter dan vorig jaar (129 mm) en even nat als oktober 2012. Een nattere wijnmaand vinden we pas in 2008 met een gemiddelde van 151 millimeter.

Terschelling was dit jaar de natste regio. Op West (186 mm) waren er na 1900 maar drie oktobermaanden natter: 1932, 2000 en 2008. Ook in het noorden (Hijum 149) en in de Zuidwesthoek (Heeg en Oppenhuizen 150) was het plaatselijk erg nat. In het zuiden van de provincie viel de minste regen. Oldeholtpade (98) en Echtenerbrug (90) bleven als enige plaatsen onder de 100 millimeter.

Nog niet eerder was het verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur in oktober zo klein. Op de 21ste werd hier en daar 18 graden afgelezen, maar een datumrecord betekende dat voor onze regio niet. Geen warme dagen en geen vorstdagen, want kouder dan + 4 graden werd het nergens. Bomen bleven lang groen.

De gemiddelde nachttemperatuur lag dan ook ruim boven normaal, terwijl de maxima overdag nauwelijks afweken. Dat leidde tot een Fries etmaalgemiddelde van 11,2 graden tegen 10,6 normaal. Daarmee was oktober even warm als vorig jaar. Hoewel het regelmatig stevig waaide, liet de eerste echte herfststorm nog op zich wachten.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Weer