Weeroverzicht juni | droog en zeer warm

De aanhoudende droogte zorgde voor kurkdroge, stoffige akkers.

De voorjaarsdroogte duurde in juni voort. Het was daarbij op twee na de warmste junimaand van de laatste honderd jaar.

Met een provinciegemiddelde van 16,7 graden Celsius tegen 14,8 normaal was juni alleen vorig jaar en in 2003 warmer geweest. Op de vliegbasis was het de afgelopen maand net zo warm als in de legendarische zomer van 1976. Destijds was zoiets nog een uitzondering, nu wordt het de regel. De afgelopen vijf junimaanden waren alle meer dan 1 graad warmer dan normaal.

De cijfers spreken duidelijke taal. Neem het aantal warme dagen met maxima van 20 graden en hoger. Dat bedraagt normaal zes aan de Waddenkust tot dertien in de Zuidoosthoek. Dit jaar waren het er veertien op Terschelling en twintig in het grootste deel van de provincie. Leeuwarden telde er negentien en dat aantal lag alleen in juni 2003 nog één hoger.

Het aantal zomerse dagen van 25 graden of hoger varieerde van drie op de eilanden tot plaatselijk tien in het zuidoosten. Normaal loopt dat aantal uiteen van één tot vier. Tropische dagen waren echter zeldzaam. Alleen op de 26ste werd de 30-gradengrens op veel plaatsen overschreden.

Zonnig en warm begin

Met een hogedrukgebied op de Noordzee begon de maand zonnig en warm, maar toen vanaf de 4de een depressie dezelfde positie innam, volgde een koele en wisselvallige periode. Op 5 en 6 juni werd het niet warmer dan een graad of 14, het waaide stevig en er viel regen van betekenis.

Na de 11de werd het warmer dankzij een Scandinavisch hogedrukgebied. Toen dit systeem oostwaarts verdween en de luchtdruk daalde boven Biskaje, kwam de weg vrij voor storingen die vanuit het oosten ons land bereikten. Van 14 tot 18 juni vielen op verschillende plaatsen in ons land zeer zware buien met etmaalhoeveelheden van 70 tot zelfs 100 millimeter, maar ze gingen aan onze provincie voorbij.

Depressie

Een nieuw hogedrukgebied dat van de Noordzee over Scandinavië naar Rusland trok, zorgde voor warm en zonnig weer met van 24 tot en met 26 juni overal zomerse maxima. Daarna maakte een depressie boven Schotland korte metten met de hitte. Er volgden buien en de maand eindigde met vrij koel, winderig en wisselvallig weer.

Door de regen van 5 tot 8 juni, de lokale buien rond de 15de en het wisselvallige slot kwam het Friese neerslaggemiddelde op 52 millimeter uit tegen 65 normaal. Vorig jaar was juni natter (80 mm), het jaar daarvoor droger (34 mm). De minste regen viel in het midden van de provincie (Akmarijp 36, Oudega-Sm. 37 mm) en aan de IJsselmeerkust (Makkum 36, Workum 40 mm). In die regio’s is de afgelopen vier maanden nog geen 100 mm gevallen. Het natst was het in het noorden en noordoosten (Hollum 84, Kollum 79 mm). Op de meeste plaatsen werd op twee tot vijf dagen onweer waargenomen.

De zon scheen op de vliegbasis Leeuwarden 225 uren. Dat is veel minder dan in april en mei, maar toch meer dan normaal (199 uren). Vorig jaar leverde juni nog meer zon (250 uren), het jaar daarvoor minder. In Stavoren werden de afgelopen maand 252 zonuren gemeten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland