Weer slaat om: ruige wind voor tallships op weg naar Harlingen

STAVANGER De trainees krijgen het zondag te verduren tijdens de tocht van Stavanger naar het uiterste zuidpuntje van Noorwegen.

Er staat zondag een windkracht zeven uit het zuiden, is de voorspelling van de Noorse meteodiensten.

Vanwege die harde tegenwind verplaatst de organisatie van de Tall Ships Races de start 80 mijl naar het zuiden. ,,Dat is beter voor de veiligheid en het welzijn van de trainees”, zegt woordvoerder Anna Wardley.

Bovendien zijn de meeste schepen vanwege hun tuigage niet in staat heel hoog aan de wind te varen. Op de motor zijn ze dan sneller en varen ze voor de passagiers comfortabeler.

De start is nu ten zuiden van de vuurtoren van Lindesnes. Hier kunnen schepen naartoe varen. Ze starten maandagmiddag vanaf vier uur, in een tijdsframe van zes uur.

De racecommissie heeft zaterdagmiddag verder besloten dat de twee waypoints in de route naar Harlingen worden verwijderd. ,,Ze kunnen nu hun eigen race varen”, zegt Ben Steward van de commissie. ,,Ofwel naar zee, waar ze meer wind vangen en sneller zeilen maar wel moeten kruisen, of dichter bij land, waar het rustiger zal zijn.”

De voorspelling is dat vanaf maandagmiddag de wind afneemt tot vijf Beaufort. Hoe dichter bij Harlingen, hoe zwakker de wind wordt en hoe meer die naar een gunstigere richting draait.

Net als Nederland kampt Noorwegen de laatste maanden met droogte en hitte. Zaterdagavond slaat het weer om, is de voorspelling. Door de harde wind en flinke regen is het concert afgelast dat ’s avonds stond gepland.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement