Weer gedonder om koopzondagen in 'Noardeast'

Er is wederom gedoe over de koopzondag in Noardeast-Fryslân. Een ChristenUnie-raadslid meed de vergadering waarin daarover gestemd werd.

De geschiedenis lijkt zich - een beetje - te herhalen. Net als in 2015 keert een deel van de ChristenUnie-fractie zich af van het coalitieakkoord. Destijds klapte de coalitie, nu blijft het bij een verstoppertje spelende volksvertegenwoordiger, terwijl zijn coalitiegenoten met de hand over het hart lijken te strijken.

Sense of Place

De kwestie begon vorige week donderdag. Toen stond de ‘Verordening Winkeltijden’ op de agenda van de raadsvergadering in Noardeast-Fryslân, met daarin de plannen voor de koopzondag in de nieuwe gemeente. Bij de voorafgaande presentaties over Sense of Place was ChristenUnie-raadslid Jan Jarig van der Tol nog present. Tijdens de raadsvergadering zelf ontbrak hij plots.

Gevoeligheid

Nu blijkt dat Van der Tol afwezig was omdat hij niet voor de koopzondag wilde stemmen. Zijn fractievoorzitter Klaas de Jager benoemde nog even de gevoeligheid van het onderwerp. De koopzondag was eind 2015 namelijk nog reden voor de ChristenUnie in Dongeradeel om de coalitie op te breken.

Toenmalig fractievoorzitter Rein Ferwerda had tijdens de coalitieonderhandeling ingestemd met een proefperiode voor koopzondagen. Toen de evaluatie van de proef volgens Ferwerda niet strookte met gemaakte afspraken, stapte hij uit de coalitie. Ferwerda, inmiddels afgezwaaid, was opvallend genoeg wel aanwezig bij de vergadering van vorige week donderdag - op de publieke tribune.

Kollumer model

Volgens De Jager is het onderwerp tijdens de recente coalitieonderhandelingen ,,in hiel oantal kearen’’ op tafel gekomen, stelde hij tijdens de vergadering. Toen is volgens hem steeds benadrukt dat zijn fractie het zogenaamde ‘Kollumer model’ voorstaat. Oftewel: ondernemers de vrijheid geven elke zondag tussen twaalf uur 's middags en zes uur 's avonds de deuren te openen.’’

Buitenland

Lieuwe Sytsma, fractievoorzitter van grootste coalitiepartij CDA, vindt dat het vooral een ChristenUnie-kwestie is. ,,Yn it algemien wol ik sizze: saken kinne oars komme te lizzen troch feroarjende tiden. Wy sille it hjir ynkoarten yn de koalysje oer ha.’’

Zowel De Jager als Van der Tol wil niet reageren. Zijn vrouw meldt dat Van der Tol momenteel in het buitenland zit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement