Weekaantal coronabesmettingen neemt toe in Friesland, ondanks dichte testlocaties

De teststraat van de GGD in WTC in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is afgelopen week in Friesland na twee dalingen op rij weer toegenomen tot 1205. Het is een minieme stijging met een kleine 2 procent.

De stijging is opvallend omdat de vijf testlocaties van de GGD zondag dicht waren. GGD Fryslân meldt dat er desondanks vorige week tweehonderd meer tests zijn uitgevoerd is dan de voorgaande week, ruim 8000 in totaal.

GGD Fryslân heeft geen duidelijke verklaring voor de toename aan besmettingen. Uitgebreide onderzoeken in zorginstellingen met uitbraken liggen daar mogelijk aan ten grondslag. Afgelopen week zijn onder meer honderden medewerkers van ziekenhuis MCL in Leeuwarden getest.

Positief geteste basisschoolkinderen verdubbeld

Het aantal positief geteste basisschoolkinderen is verdubbeld van 35 tot 71. Toch vindt de GGD het te vroeg om hierin een effect te zien van de heropening van de basisscholen afgelopen week. De GGD ziet eerder de oorzaak in de verlaging van de drempel om jonge kinderen te testen.

Ook onder dertigers en vijftigers steeg het aantal positieve gevallen, terwijl onder de zeventigplussers de coronabesmettingen na enkele toenames weer is gedaald.

De meeste besmettingen zijn vastgesteld in Leeuwarden. Volgens de GGD hangt dit samen met de uitbraak in MCL. De cijfers van deze week, met vorige week tussen haakjes: Leeuwarden 242 (154), Súdwest-Fryslân 223 (217), Tytsjerksteradiel 99 (121), De Fryske Marren 93 (99), Achtkarspelen 85 (106), Noardeast-Fryslân 85 (85), Smallingerland 69 (98), Waadhoeke 67 (41), Weststellingwerf 63 (54), Dantumadiel 54 (50), Heerenveen 44 (57), Opsterland 44 (52), Ooststellingwerf 24 (30), Harlingen 11 (10), Terschelling 0 (4) en zowel Ameland, Schiermonnikoog als Vlieland 0 (0).

Weer hoger weektotaal aan corona-doden

Het aantal gemelde overledenen die positief zijn getest op het coronavirus blijft maar stijgen. Vorige week werden er 41 corona-doden geregistreerd, elf meer dan de voorgaande week. Het is de zevende week op rij dat het dodental toeneemt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Gezondheid