We hebben de schaatsen al uit het vet, maar wanneer is het ijs eigenlijk dik genoeg?

De schaatsen kunnen uit het vet, we krijgen natuurijs. Maar hoe dik moet dat ijs eigenlijk zijn voordat je er veilig overheen kunt? En hoe lang duurt het voordat die dikte is bereikt?

Wat is een veilige ijsdikte?

Iemand die in z’n eentje het ijs op gaat heeft genoeg aan een ijsvloer van 4 centimeter dik, maar zodra de eerste schaatser zich op het ijs waagt, volgen er doorgaans meer. Om grotere groepen mensen te kunnen dragen moet het ijs 5 tot 8 centimeter dik zijn.

Voor toertochten van de KNSB geldt een minimum ijsdikte van 12 centimeter en voor de Elfstedentocht is zelfs een ijsdikte van 16 centimeter vereist over het hele parcours.

Hoe snel wordt het ijs dikker?

De vorming van natuurijs is een ingewikkeld proces dat wordt beïnvloed door allerlei factoren. Tijdens een nacht waarin het 5 graden vriest wordt de ijsvloer ongeveer 1 centimeter dikker, maar dat is slechts een globale vuistregel.

Het KNMI voorspelt ijsdiktes met behulp van een ijsgroeimodel dat behoorlijk betrouwbaar is. Ga naar de website van het KNMI om de ijsdiktegrafieken te bekijken.

Wat zijn de beste omstandigheden om snel een mooie ijsvloer te krijgen?

Stilstaand water bevriest sneller dan stromend water en een ondiepe waterplas bevriest sneller dan een diep meer. Een klein beetje wind helpt bij de afkoeling. Een lage luchtvochtigheid zorgt voor verdamping en daarmee ook voor extra afkoeling.

Heldere nachten maken dat de warmte weg kan en een wolkendek overdag voorkomt dat de zon het ijs aantast.

En wat zijn de grootste risico’s voor de natuurijsliefhebber?

Harde wind creëert windwakken die levensgevaarlijk zijn, zeker als ze bedekt raken met een dun laagje ijs. Stroming (vaak veroorzaakt door bemaling), tast de ijsvloer van onderen aan. Sneeuw op het ijs vertraagt de ijsgroei en maakt schaatsen zeer riskant omdat je niet meer kunt zien hoe het ijs er bij ligt.

Bruggen houden warmte vast zodat het ijs hier vaak onbetrouwbaar is. Waterplanten, rietkragen en groepen watervogels zijn allemaal factoren die de ijsvorming vertragen of belemmeren.

Hoe gevaarlijk is schaatsen op natuurijs eigenlijk?

Nou, het kan behoorlijk riskant zijn en dat ligt niet per se aan de conditie van het ijs. Tijdens de vorstperiode in februari 2012 belandden meer dan 30.000 schaatsers op de spoedeisende eerste hulp, voornamelijk met botbreuken en hoofdwonden.

De website www.schaatsen.nl geeft goede tips om dit soort malheur en andere natuurijsongemakken te voorkomen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement