Watertaxi kan zeehond uit de slaap houden

DEN HAAG Het Rijk geeft vooreerst geen toestemming voor snelle nachtvaarten van de watertaxi. Ze kunnen zeehonden uit de slaap houden.

Dat blijkt na onderzoek van bureau Witteveen en Bos. De Tweede Kamer vroeg ernaar. Politici wilden weten of er ‘s nachts tussen het vaste land en de Waddeneilanden een snelle veerdienst kan komen.

Dat vraagt nadere studie, meldt minister Mélanie Schultz. De onderzoekers zijn er nog niet uit.

Het snelvaren in de nacht kan met name de zeehonden kwaad doen. Het gaat specifiek om de vaarroutes van Harlingen naar Terschelling en Vlieland.

De boten varen er onderweg vlak langs de zeehondenligplaatsen van de West Meep. En bij Terschelling ligt ook een grote zandplaat, de Noordsvaarder, op 100 meter van de vaargeul waar veel zeehonden bivakkeren.

Ze kunnen uit hun slaap worden gewekt door het motorlawaai. De boten varen weliswaar snel voorbij, maar het geluidniveau en de frequentie neemt ook toe. De onderzoekers kunnen ,,niet met zekerheid’’ stellen dat de aanwezige zeehonden en vogels daar geen last van hebben.

Mogelijk biedt een snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur soelaas, zoals nu al geldt bij de ligplaatsen van de West Meep.

Op de routes naar Ameland en Schiermonnikoog speelt het probleem minder. Hier ligt de vaargeul verder van zeehondenverblijfplaatsen.

Pas als alle negatieve effecten worden uitgesloten mag de provincie vergunning verlenen voor nachtelijke taxivaarten op de Waddenzee. Het Rijk zal daar dan mee akkoord gaan, meldt Schultz. Het gebied is zwaar beschermd in het kader van Natura 2000.

Er circuleerden plannen voor een snelle veerdienst van maximaal acht retourvaarten per nacht in de zomer en twee in de winter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement