Watersportsector krabbelt op naar niveau van 2010

De werkgelegenheid in de watersportsector in Friesland is met 4000 banen terug op het niveau van 2010. Dit getal is overigens nog wel 10 procent lager dan tijdens de topjaren.

De cijfers werden door commissaris van de koning Arno Brok vrijdag bekendgemaakt tijdens de opening van Boot Holland. De botenbeurs in het WTC in Leeuwarden beleeft dit jaar de 29ste editie. Volgens Brok moet de sector de komende jaren fors insteken op duurzaam toerisme. Van de verwachte groei van het toerisme – een verdubbeling van de 1,7 miljoen bezoekers nu tot zo’n 3,5 miljoen in 2030 – moet ook de watersport kunnen profiteren.

Voor de economie van Friesland wordt het toerisme steeds belangrijker, meent hij. ,,We moeten de stroom afvalwater beperken en zorgen dat we overal schone zwemplekken creëren.’’ Ook moet de watersport voor jongere doelgroepen aantrekkelijker gemaakt. Mogelijk zou na het schoolzwemmen voortaan ook schoolzeilen kunnen worden aangeboden, opperde hij.

Handen ineen

De beursorganisatie signaleert die behoefte ook. Niet voor niets staat een van de vier hallen in het teken van watersporten voor jongeren. In een groot bassin kunnen jongeren suppen, kiten, skimmen, surfen en kanoën. Tevens presenteren zeilschool Pean en Masterskip Wylde Swan hun onderwijsprogramma’s.

De bedrijven slaan de handen ineen om samen lesprogramma’s te bedenken over duurzame ontwikkelingen. Zo verwerkt Pean een module duurzaamheid voor lagere en middelbare scholieren die aan zeilkampen deelnemen. De Wylde Swan neemt het thema op in haar lesprogramma Masterskip, waarbij leerlingen zes weken de wereldzeeën over zeilen. Beide bedrijven nemen de zeventien werelddoelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties als uitgangspunt voor hun lesprogramma.

Maar natuurlijk draait het op Boot Holland, die duurt tot en met woensdag, om boten. En dus liggen ze rijen dik: motorjachten, zeilbootjes, historische vaartuigen, uitgevoerd in hout, polyester of staal en van robuust, eenvoudig tot stijlvol en gebruikt of nieuw.

Opvallende verschijning

Steeds populairder worden de houseboats, zo laten diverse bedrijven zien – ook uit het buitenland. De Solution 1400 van het in Opeinde gevestigde bedrijf Inno Solution van Lieuwe Koonstra is in die soort ook een zeer opvallende verschijning. Achter het ruim veertien meter lange pleziervaartuig heeft hij een caravan geparkeerd. ,,Die kan gewoon mee aan boord. Dan heb je direct alle voorzieningen bij de hand. In Duitsland zie je steeds vaker caravans op pontons varen, maar dat vind ik geen gezicht’’, zegt de ontwerper.

Het multifunctionele vaartuig kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. ,,Een varende bistro, rondvaartboot of vergaderschip. Wij kunnen alle toepassingen leveren.’’ Er is zelfs een ‘medical solution’, waarop een complete dokterspost kan worden ingericht. ,,Er is in Duitsland vraag naar doktersposten op het water’’, weet Koonstra.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement