Waterkraan blijft open, maar medewerkers Vitens staken maandag

Medewerkers van waterbedrijf Vitens leggen maandag het werk neer. Met de staking willen ze hun eisen voor een betere cao kracht bijzetten.

Volgens de vakbonden is het de eerste staking ooit bij een waterbedrijf in Nederland. Werknemers in Leeuwarden, Zwolle, Arnhem en Utrecht doen mee aan de actie. Stakers gaan protesteren voor het hoofdkantoor van Vitens in Zwolle. Hoeveel mensen aansluiten bij de acties, kan FNV-bestuurder Linda Groen niet precies zeggen.

Salarisgaranties

Personeel van waterbedrijven voeren al langer actie voor een betere cao. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent per jaar met terugwerkende kracht. Daarnaast zijn ze boos over niet nagekomen salarisgaranties. De cao van ongeveer 5000 medewerkers van de vijftien waterbedrijven en waterlaboratoria verliep op 1 juli vorig jaar.

Waterkraan

Klanten van Vitens hoeven niet te vrezen voor een acuut watertekort. Waterbedrijven hebben de wettelijke verplichting water te blijven leveren en de actievoerders willen daar niet aan tornen ,,We gaan niet zomaar de waterkraan dichtdraaien”, aldus Groen. Wel zullen naar verwachting afspraken met bijvoorbeeld monteurs van Vitens worden geschrapt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement