Watercrassula smoort natuur Terschelling

De gevreesde watercrassula woekert zodanig op Terschelling dat Staatsbosbeheer onmiddellijk enkele besmette gebieden afsluit.

Hiermee hoopt de natuurbeheerder verdere verspreiding van de watercrassula tegen te gaan.

Terschelling is niet onbekend met de exoot. ,,Dat de plant nu in nieuwe gebieden is aangetroffen is alarmerend en maakt drastische maatregelen als het afsluiten van gebieden noodzakelijk’’, aldus Remi Hougee van Staatsbosbeheer.

Groot Meisterplak en Waterplak, in het duingebied tussen West aan Zee en Midsland aan Zee zijn vanaf nu ontoegankelijk voor mensen. Eerder al werden hier Klein Meisterplak en Grote Plak, ten zuiden van de huizen van Midsland aan Zee afgesloten.

Bedreiging

De watercrassula hoort van origine niet thuis in de Nederlandse natuur. De plant vormt een ernstige bedreiging voor de duinnatuur en voor het watersysteem op Terschelling.

Nu de afsluiting een feit is, slaan de provincie Fryslân, Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân en de gemeente Terschelling de handen ineen om de plant te bestrijden. Zij krijgen advies en begeleiding van de landelijke watercrassula-deskundigen Stichting Bargerveen en Soontiëns Ecology.

Schrik

Twee jaar geleden werd een grote oppervlakte watercrassula aangetroffen in het Grote Plak en waren er enkele groeiplaatsen in Klein Meisterplak. Ondanks bestrijding en isolatie van de besmette gebieden blijkt verspreiding niet te voorkomen. ,,Tot onze schrik is de watercrassula nu dus ook aangetroffen in het Groot Meisterplak en Waterplak.’’

Watercrassula is een van oorsprong Australische plant. Een paar millimeter van de plant, meegenomen aan een vogelpoot of onder de schoen van een wandelaar kan al zorgen voor de verspreiding ervan. Bovendien kan de plant zich razendsnel uitbreiden op een eenmaal besmette plek. Dit maakt de bestrijding van de watercrassula tot een enorm lastige en kostbare klus.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement