Wat te doen met de nieuwe Facebook opties?

Sinds woensdag kunnen we op Facebook niet alleen kiezen voor 'leuk' maar ook voor 'geweldig', 'grappig', 'verbluft', 'verdrietig' en 'boos'.

Mark Zuckerberg en co lossen daar een probleem mee op, waar heel veel gebruikers al jaren mee kampen: 'Waar klik je op als een bericht niet erg 'likeable' is?' Want een like bij de verbroken relatie van een vriend, dat is gek.

De gebruikers vragen daarom al jaren naar de 'vind-ik-niet-leuk-knop'. Daar wilde Facebook niet aan. Als oplossing bedacht een team van experts de vijf nieuwe icoontjes die woensdag werden gelanceerd: 'Facebook Reactions'. Knoppen die volgens Zuckerberg krachtiger zijn dan een reactie.

Met de nieuwe 'Facebook Reactions' zou je in het geval van de verbroken relatie voor 'verdrietig' kunnen kiezen. Of 'verbluft' als je het stel de avond daarvoor nog innig verstrengeld aan de bar zag zitten. Al kan de schrijver van de post dat natuurlijk verkeerd opvatten...

Sociale valkuilen

Om al die sociale valkuilen te kunnen ontwijken, schreef het magazine VICE woensdag een handleiding voor de reactions. De conclusie: in de meeste gevallen kan je gewoon 'like' blijven gebruiken. En 'love' onder een bikinifoto van een collega is uit den boze.

Dat de kans op een uitglijder is toegenomen, komt ook aan de orde in een artikel van de Volkskrant. De krant vroeg professor Paul van Lange (gespecialiseerd in sociale psychologie), technologiedeskundige Denny Mekic en filosofe Eva-Anne Le Coultre naar hun opinie.

De Lange vraagt zich af of de vijf opties wel een probleem oplossen. ,,De ruis in communicatie, die eigen is aan social media, zal toenemen. Vooral bij de reactiemogelijkheden verbluft en boos. Is iemand kwaad om de inhoud van het bericht dat ik deel? Of is iemand aangedaan vanwege het feit dat ik dit deel?"

Eigen taal

Het is dus van belang om goed te begrijpen waar die vijf extra reactions nou eigenlijk voor staan. Een aantal marketeers haakten daar slim op in.

Zo kwam Praat mar Frysk met een Friese variant:

Haha! Nije Facebook-knoppen! Ek yn it #Frysk! Machtich! ;)

Geplaatst door Praat mar Frysk op woensdag 24 februari 2016

Stadsblog Suksawat maakte een Liwwadder-versie:

Sinds vandaag heeft Facebook er een paar nieuwe opties bij. Wij hebben ze vrij vertaald naar het Liwwadders.

Geplaatst door Suksawat op woensdag 24 februari 2016

Dankzij Sikkom kunnen eindelijk ook Groningers hun gevoelens uiten:

Facebook heeft nieuwe like-mogelijkheden. Op internet gaat een kaartje rond met uitleg. Die hebben wij vrij vertaald naar het Gronings. En nu ook zonder spelfout (schaam schaam).

Geplaatst door Sikkom op woensdag 24 februari 2016

En wiens leven zich grotendeels op de bank afspeelt, krijgt hulp van Netflix:

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement