Wat is er te doen tijdens dit warme weekend?

Skûtsjes in Lemmer. FOTO TOM COEHOORN

De hitterecords zijn achter de rug, maar ook dit weekend blijft het behoorlijk warm. Voor iedereen die wel eens wat anders wil dan bakken in de zon of boeken lezen in de schaduw, valt er genoeg te beleven. Een selectie van de evenementen in Friesland tijdens het laatste weekend van juli.

Festivals

Met alternatieve bandjes, retro foodtrucks en veel aandacht voor aankleding en ecologie vissen veel festivals in ongeveer dezelfde hipstervijver. Het Veenhoop Festival richt zich traditiegetrouw op een heel ander en eigen publiek dat komt voor een weekend hossen, bier drinken en gezelligheid met vrienden. Liefhebbers van bands als Bökkers, Snollebollekes en De Hûnekop zijn er aan het juist adres. Nieuw dit jaar is de tent waarin die artiesten optreden. ,,Minsken moatte mei harren klompen stampe kinne. Dus: in houten flier’’, daarover vertelde de organisatie daarover aan de Leeuwarder Courant.

Waar: De Veenhoop

Wanneer: tot en met maandag 29 juli

Sport

SKS Skûtsjesilen

Zaterdag is het zover: dan start het SKS Skûtsjesilen. Rond 14:00 uur gaat de race van start, tegen 16:00 uur finishen de skûtsjes. Arriva zet extra treinen in naar Stavoren. Onze verslaggevers houden je op de hoogte van het laatste nieuws rondom SKS en IFKS via @lc_skutjse , lc.nl en de krant. De 28-jarige Geale Couperus is voor de tweede keer bemanningslid op Woudsend.. De sport is nog altijd populair, vertelt hij in ons speciale zeilmagazine. ,,Ik tink dat der op dit stuit mear minsken nei de SKS gean, as nei SC Hearrenfean.”

Waar: Grou

Wanneer: tot en met 9 augustus


Nationale Fierljep Manifestatie

Nog zo’n karakteristieke sport: fierljeppen. Zaterdag vindt de 31e Nationale Fierljep Manifestatie plaats. Naast pompeblêden is er dit jaar veel camouflage: de organisatie roept deelnemers en publiek op om zich dit jaar in het thema ‘leger’ uit te dossen. Om 09:30 beginnen ze eraan met de plaatsingsrondes, tegen 19:00 uur begint de finale. Daarin strijden de zestien beste senioren, acht junioren, acht meisjes, acht vrouwen en acht jongens om de gouden, zilveren en of bronzen hanger.

Waar: It Heideskip

Wanneer: zaterdag 27 juli


Pieter Weening Classic

Ja, zaterdag is de voorlaatste etappe in de Tour de France. Maar alle wielrenliefhebbers die de sport zelf willen doen kunnen in Surhuisterveen terecht. Daar vindt de veertiende Pieter Weening Classic plaats, het begin van een week vol wielersport in het dorp met als hoogtepunt na-Tour criterium de Profronde van Surhuisterveen. Op zaterdag is het dus aan jan en alleman: je kan afstanden fietsen tussen de 25 en 150 kilometer.

Waar: Surhuisterveen

Wanneer: zaterdag 27 juli

En verder

Paardendagen Driezum-Wâlterswâld

Een hippisch jubileum: de dertigste editie van de Paardendagen. Op vrijdag is er de paardenmarathon, zaterdag volgt nog de Boerendag. Het evenement trekt elk jaar heel wat bezoekers, in verband met de warmte krijgen die volop gratis water. De 140 koeien en kalveren van die op de Boerendag afkomen staan in partytenten en worden gekoeld met ventilatoren. Er zijn ook koeiensproeiers. ,,Foar de kij op ’e wein gean, kinne se noch efkes ûnder in koele dûs”, vertelde keuringsvoorzitter Christine Deinum eerder deze week.

Waar: Wâlterswâld

Wanneer: tot en met zaterdag 27 juli


Je hoeft geen Einstein te zijn om te voorspellen dat het ook dit weekend druk wordt bij elke mogelijke zwemplek in de provincie. Iedereen die eens op een minder gangbare manier op het water in wil, is er zaterdagavond Glij ‘m erin in Heeg. Het concept is zo eenvoudig: men glijdt van een helling de Syl in en luidt als eerste de bel. Het schouwspel maakt deel uit van Zomerprogramma Heeg.

Waar: Heeg

Wanneer: zaterdag 27 juli