Wat is er dit weekend te doen in Friesland?

FOTO PIXABAY

De zomer wordt nog eens aangeslingerd in het laatste weekend voordat de scholen in het noorden weer beginnen. Wat is er zoal te doen? Een overzicht.

Air Run Festival

Het Oldehoofsterkerkhof wordt zondag omgetoverd tot één grote speelweide tijdens het Air Run Festival. Hier komt onder meer ‘s werelds grootste opblaasbare stormbaan. Deze heeft een lengte van 554 meter, maar kan niet in zijn geheel worden uitgerold op het plein in Leeuwarden. Ondanks dat is de Air Run, zoals de attractie heet, 450 meter lang. Ook zijn er hindernissen met de indrukwekkende namen als The Magic Rodeo Unicorn in is er levensgroot Stef Stuntpiloot.

Waar: Oldehoofsterkerkhof, Leeuwarden
Wanneer: zondag 10.00 tot 18.00 uur (tot 14.00 uur speciaal voor gezinnen).

Nachtkijkers Filmfestival

Een combinatie van film en muziek: dat zijn de hoofdingrediënten van het driedaagse Nachtkijkers Filmfestival in Heeg. Op de Watersportcamping in het dorp staan twee grote bioscoopschermen waar in de open lucht bij het vallen van de avond verschillende producties getoond worden. Met name op zaterdag is er ook een uitgebreid dagprogramma, met onder meer muzikale optredens en een bioscoopquiz.

Waar: Watersportcamping Heeg
Wanneer: 23-25 augustus

Brommels!

Brommels! staat op de eigen website omschreven als het ‘Wâldpyk bramenfestijn’. Los van het gratis bramenplukken op het boerenland in de Fryske Wâlden zijn er tal van andere activiteiten. Zo zijn er, verspreid over twee dagen, onder meer workshops, excursies en open huizen.

Waar: De Fryske Wâlden (‘daar waar de paarse Brommelsvlag wappert’)
Wanneer: 24 en 25 augustus

Fokdei Blauwhuis

Fokferiening It Fryske Hynder organiseert zaterdag voor de 68e keer de Hynstefokdei. Het evenement wordt verdeeld over twee dagen vanwege de grote drukte. Donderdag was in Sint Nicolaasga de zogenaamde voorkeuring, zaterdag worden in Blauwhuis de kampioenen bekend gemaakt.

Waar: Blauwhuis
Wanneer: zaterdag 24 augustus

Glemmer Beach

Het strand van Lemmer is drie dagen lang het decor van Glemmer Beach. Gisteren (donderdag) stonden UB40 en Rowwen Hèze als hoofdact geprogrammeerd, vanavond komen onder meer De Kast, Clouseau en Snelle op de planken van de tiende editie.

Kraantje Pappie sluit het festival zaterdagavond af. Voor hem treden op het hoofdpodium -in totaal zijn er die podia op het festivalterrein- nog De Jeugd van Tegenwoordig, Nielson, Tino Martin en Davina Michelle op.

Zondag zijn er nog verschillende activiteiten voor kinderen tijdens Kids Glemmer. Een schuimbad, palboom klimmen en balspuiten met de brandweer staan op het programma. Ook is er de Telekids Discoshow.

Waar: Lemmer
Wanneer: 22-25 augustus

Lees ook: Level 42, UB40 en Clouseau, de buitenlandse acts kleuren dit jaar Glemmer Beach

Skots & Skeef Festival

Het Skots & Skeef Festival in Dronryp viert zaterdag haar eerste lustrum. Onder meer De Hûnekop, Jannes, Django Wagner en The Darkraver treden op. Dat het festival voor alle leeftijden toegankelijk is, blijkt wel uit de entreeprijzen: kinderen tot 11 jaar mogen gratis naar binnen.

Waar: Dronryp
Wanneer: zaterdag 24 augustus

Oogstfeest

De Doarsptún van Snakkerburen houdt zaterag van 13 tot 17 uur het jaarlijkse oogstfeest. De toegang is gratis. Er zijn kraampjes met bloemboeketten, biologisch geteelde groente, fruit en veel pompoenen. Ook is er een terras, gebak en kunst en nijverheid uit de buurt.

Waar : Snakkerburen

Wanneer : zaterdag 24 augustus

Wylde Tulpentocht

Een wandeling van 40, 20 of 10 kilometer langs dorpen en wadden met als startpunt dorpshuis Tunawerth in Ternaard. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Waar : Ternaard, dorpshuis

Wanneer : zaterdag 24 augustus

Wrald kampioenskip Teatsen

Eén keer per jaar wordt er het Wraldkampioenskip Teatsen gehouden, een vrije formatie partij teatsen waarbij het spelersveld regelmatig internationeel georiënteerd is. Het spel laat zich om schrijven als kaatsen met een tennisracket of tennissen op een kaatsveld. Het WK wordt voor de 26ste keer gehouden.

Waar : Wergea, sportvelden

Wanneer : zaterdag 24 en zondag 25 augustus

(Klik op de titels van de evenementen om naar de bijbehorende website te gaan)

Bekijk de weersverwachtingen op lc.nl/weer

Meer activiteiten zijn te vinden op vanplan.nl

Suggesties voor dit overzicht zijn welkom op internet@lc.nl