Wat is er dit weekend (niet) te doen in Friesland?

Fietsers. FOTO PIXABAY

Met het slotweekend van de SKS in het vooruitzicht, betekent dat ook dat het IFKS-kampioenschap voor de deur staat. Hardrockers vinden elkaar in Leeuwarden. Er zijn ook evenementen die vanwege het voorspelde slechte weer juist niet doorgaan.

Slotwedstrijd SKS skûtsjesilen

Traditioneel wordt de slotwedstrijd van het SKS skûtsjesilen gevaren op de Snitser Mar. Vrijdag gaat de vloot nog een keer de strijd aan om de dagoverwinning en, belangrijker, om de eindzege in het klassement. De race start 14.00 uur, ongeveer twee uren later is de kampioen bekend. De winnaars worden gehuldigd op het Starteiland in Sneek. Alle verslagen van de voorgaande wedstrijden nog eens teruglezen? Bekijk dan ons dossier .

Start IFKS

Waar de SKS eindigt, starten de IFKS, de Iepen Fryske Kampioenskippen Skutsjesilen. De eerste wedstrijden zouden zaterdag bij Hindeloopen gezeild worden, maar werden vrijdag afgelast vanwege de voorspelde harde wind. Bovendien worden de wedstrijden die zondag op het IJsselmeer bij Stavoren gezeild zouden worden verplaatst naar de Fluezen. De complete agenda en deelnemers van de vier verschillende klassen zijn hier te lezen .

Slotweekend Sneekweek

In het slotweekend van de Sneekweek staat onder meer het straatfestival op het programma. Vrijdag- en zaterdagmiddag zijn verdeeld over het centrum verschillende acts te bekijken, van straattheater tot muzikale acts.

Het programma op de vrijdag gaat, ondanks de voorspelde regen, wel door, meldt evenementencoördinator Petra Miedema van Sneek Promotion. ,,We zullen anticiperen op de regen en mogelijk maken we wat aanpassingen, maar zolang het bij her en der een buitje blijft, is het geen probleem”, vertelt ze. ,,Wanneer het maar niet de hele middag onophoudelijk gaat regenen.”

Vrijdagmiddag maakt de organisatie een beslissing over het programma van zaterdag.

De toevoeging van de culturele activiteiten is een uitkomst van de evaluatie van vorig jaar. De Sneekweek zou te eenzijdig zijn -veelal gericht op jongeren. Om een breder publiek te trekken is besloten het straatfestival in de programmering op te nemen.

Lees ook: Sneekweek gooit het over culturele boeg

Lemster Wike

De Lemster Wike wordt zaterdagavond afgesloten met vuurwerk. Er is livemuziek en tot en met zondag kermis. ( website )

Oudemirdum

In Oudemirdum is zaterdag van 10 tot 18 uur een zomermarkt, ‘Ibiza style’.

Fietstocht Schierstins

Het jaar 2019 is het jaar van Rembrandt en De Gouden Eeuw. Ook De Schierstins levert hieraan een bijdrage met een fietstocht ‘Langs resten van de Gouden Eeuw’ van 40 kilometer die vertrekt vanuit Feanwâlden. ( website )

Into the grave

Op het Oldehoofsterkerkhof vinden metal heads elkaar op muziekfestival ‘Into the grave’ dat daar van vrijdag tot en met zondag wordt gehouden. Het festival is uitgebreid met een gratis derde dag met de band Opeth als afsluiter. Wel geldt vol is vol. Bezoekers met een combiticket of betaald kaartje voor de zondag hebben gegarandeerd toegang. ( website )

Atelierroute Wergea

Divrse ateliers, maar ook een boedelverkoop bij het museum en IJsko’s fan ‘e Wopkehoek liggen op de atelierroute die zaterdag van 15 tot 22 uur wordt gehouden in Wergea. Op de korte wandelroute langs de galeiers komen bezoekers kunstnijverhied, kunst en fotografie tegen. ( website )

Excursie Grutte Wielen

It Fryske Gea houdt zaterdag van 14 tot 16 uur een wandelexcursie door de Grutte Wielen met als thema ‘Blommepracht by de sleat’. Aanemelden tot uiterlijk een dag van te voren (tot 15 uur) via de website .

Muziek in Appelscha

In openluchttheater de Koele in Appelscha is er een gezellige blues, folk en americana gevulde zondagmiddag met Feathers & More (BE), Timo de Jong & band en Reverse Cowgirls. Aanvang: 14 uur.

Tuinen kijken in heel Friesland

Ook dit weekend is het weer ‘Fryslân iepenet syn tunen’ door leden van vereniging Groei & Bloei. Voor adressen zie website .

Fietsen langs tuinen vanuit Harkema

Tuindorp Harkema heeft een tocht uitgezet van 30 of 55 kilometer door Noordoost-Friesland en het Westerkwartier met onderweg meerdere opengestelde tuinen. Start is zaterdag tussen 9.30 en 13.30 uur vanaf de tennisclub in Harkema. ( website )

Fietsen langs boeren vanuit Oldeberkoop

Vanaf kaasboerderij De Stelp aan de Wolvegasterweg 49 kunnen deelnemers tussen 10 en 12 uur starten voor een Toer de Boer, een fietstocht van 20 kilometer langs agrarische bedrijven.

Hardlopen op Vlieland

De Stortemelk Halve Marathon staat zondag op de loopkalender. Behalve de 21,1 kilomter is het ook mogelijk om een 10 en een 5 kilometer te lopen. Voor kinderen is er een 2 kilometerloop. ( website )

Afgelast

Door het verwachte slechte weer zijn er ook evenementen die niet doorgaan. Het foodtruckfestival Heerlijk Harlingen zag zich vanwege de voorspelde zomerstorm genoodzaakt het festival te verplaatsen naar 20 tot en met 22 september.

Ook Rederij Doeksen heeft alvast rekening gehouden met de weersomstandigheden. De sneldienst vaart zaterdag niet tussen Harlingen en Vlieland.

De organisatie van het Schiermonnikoger Sliksleekampioenschap heeft besloten het evenement van zaterdag niet door te laten gaan. Harde wind en 30 centimeter verhoging van het peil maken dat het onmogelijk is om op het wad te sliksleeën. Het wordt niet verzet naar een andere datum, volgend jaar zal er weer gestreden worden om de felbegeerde ‘gouden haring’.

It Fryske Gea neemt het zekere voor het onzekere en gelast, met uitzondering van ‘Blommepracht by de sleat’, al haar activiteiten van zaterdag af. De vaartocht in de Alde Feanen, de zoektocht naar de tijgerspin in het Ketliker Skar, wandelen over de Peazemerlannen en het otterparcours gaan niet door.

Het Fries Kampioenschap fierljeppen is voor zaterdag afgelast. De wind is te hard, liet de organisatie weten. De wedstrijd is verplaatst naar zondagmiddag. Ook dan wordt er gesprongen op de schansen in Winsum.

De vergunning voor de vuurwerkshow in Lemmer zaterdagavond werd eerder die dag ingetrokken. De harde wind maakt de show onverantwoord.

Het optreden zaterdag in Joure van Hayfever ging niet door vanwege de weersvoorspellingen. Zaterdagavond staat een optreden van de band gepland in Sneek aan de Wijde Noorderhorne.

Op Ameland gaat zondag de Open Watersportdag niet door. Wel gaat de reddingsbootdemonstratie door en als het weer het toelaat, is er zondagmiddag wedstrijdzeilen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland