Wat is er dit pinksterweekend te doen?

Fietsers, motorrijders en steppers halen traditiegetrouw tijdens de Pinksterdagen een stempeltje in alle elf Friese steden. Wie niet aan een van die tochten deelneemt of langs de kant staat, heeft volop mogelijkheden voor een leuk dagje uit. Aan het weer zal het niet liggen.

Op tweede pinksterdag gaan ongeveer 15.000 fietsers van start in de 82ste Fietselfstedentocht. Op dezelfde dag rijden ruim ook 3500 motoren, trikes en solexen de tocht langs de Friese steden. In Oudeschoot vindt pinkstermaandag de Skoattermerke plaats. Behalve de jaarmarkt worden er ook nog altijd paarden en pony’s verhandeld. Een traditie van honderden jaren.

Een ander vast evenement in dit weekend is het vier dagen durend Pinksterfeest Veenklooster: op het programma van die evangelische feest staan onder meer veel samenzang, survival en muziek, maar ook een bezinningspad, een fietstocht en de openluchtdienst op pinkstermaandag om 10.30 uur in het bos. Het pinksterfeest vindt plaats aan de Keningswei 1 in Veenklooster.

Drukte op Friese pinksterfeesten. FOTO ARCHIEF LC

Kermis

Vaste prik is ook de kermis in het centrum in Heerenveen. Gewoonlijk is een kermis een en al geluid, licht en actie. Zo niet zaterdag 19 mei (10.30 t/m 13.30 uur) in Heerenveen. Tijdens deze 'prikkelarme kermis' gaat het volume omlaag en blijven de flitslichten uit. Dit speciaal voor mensen met een beperking, autisme, epilepsie, adhd of voor een andere reden waarom de kermis op andere dagen minder geschikt is. Na de prikkelarme kermis gaan geluid en licht weer op volle sterkte. De kermis op het Burgemeester Kuperusplein duurt tot en met pinkstermaandag.

Twaalfde LOOP Leeuwarden

Enkele duizenden hardlopers en wandelaars starten zondag 20 mei in de LOOP Leeuwarden. De start is op het Wilhelminaplein. Kinderen lopen 1 of 2,5 kilometer hard, volwassenen hebben de keus uit de halve marathon, de 5 of 10 kilometer. Voor wandelaars zijn er routes uitgezet van 8, 15 en 31 kilometer.

Kunst

Tijdens het Pinksterweekend zijn diverse ateliers van kunstenaars in de gemeente Opsterland van zaterdg tot en met pinkstermaandag open van 12.00 tot 18.00 uur. Wie nog meer kunst wil zien, kan ook terecht bij de Kunstroute Ooststellingwerf. Liefst 23 kunstenaars in Ooststellingwerf heten bezoekers die dagen welkom in hun atelier van 11.00 tot 17.00 uur. Het Art-Hotel in Stellinghaven in Oosterwolde wordt gebruikt als uitvalsbasis.

Trekker Trek

Boerentrekkers, oldtimers, sporttrekkers en vrachtwagens moeten zaterdag 19 mei in De Knipe zo snel en zo ver mogelijk een zwaar beladen wagen voorttrekken tijdens de Trekker Trek. De motoren bulderen tussen 9.30 en 20.00 uur op een terrein aan de Ds. Veenweg.

Heel wat rustiger gaat het er zaterdag aan toe bij de Boerderijen Wandeltocht in Sint Johannesga. Er zijn routes uitgezet van 4 (rolstoelgeschikt) en 13 kilometer langs boerderijen tussen Joure en Heerenveen. De start is tussen 10.00 en 14.00 uur in manege ’t Haske aan de Kadijk 23 in Sintjohannesga.

Frituurfestival

De Bruine Fruitschaal maakt zaterdag tussen 12.00 tot 20.00 uur tijdens de tweede editie van het Frituurfestival Leeuwarden een ode aan de snack. Alleen dit keer 'Bigger, Better en Vetter'. Op dit festival wordt een groot arsenaal aan innoverende en vernieuwende snacks aangeboden. De tweede editie van het Frituurfestival vindt plaats in de buitenlucht, op de achterplaats van Neushoorn. Er zijn varianten op klassiekers tot bizarre combinaties: van zelfgemaakte eierballen, een entertainment PEP party tot insectenburgers en Pompeboltsjes.

Talentenpodium

Beginnende en gevorderde artiesten komen zaterdag (13.00-17.00 uur) in actie op het Survento Talentenpodium in het centrum van Surhuisterveen. Behalve leerlingen en de bigband van de Wâldsang treden ook Gjin Belies, zangeres Jayden, de Lauwersband en twee finalisten van Sjongfestival Liet 2018 op.

Theetuinen

In Noordwest-Friesland is het zondag 20 mei de Dag van de Theetuin. De 'oases van rust en groen' worden steeds meer gebruikt door wandelaars en fietsers voor een korte pauze. Tussen 11.00 en 18.00 uur zijn theetuinen in onder meer Wergea, Winsum, Easterwierrum, Sint Jacobiparochie  en Hitzum open.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement