Wat hangt de Heerenveen-bommelder boven het hoofd?

De bommelding bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen blijkt loos alarm. Wat staat de melder te wachten als hij wordt opgespoord?

Is een bommelding strafbaar, ook als er helemaal geen bom ligt?

Ook het doen van een valse bommelding is in de meeste gevallen strafbaar. Wie gegevens doorgeeft met het doel iemand anders te laten geloven dat op een publieke plaats een voorwerp ligt dat kan ontploffen, kan maximaal vier jaar celstraf of een boete van 20.500 euro krijgen.

Dan is wel van belang dat de melder zegt dat er echt een bom ligt. Een toerist uit Malta die de NS ten onrechte had gemeld dat een treinpassagier een terroristische aanslag wilde plegen, werd in april vrijgesproken. Hij had namelijk niet over een bom of ontploffing gesproken.

Bommelding SC Heerenveen is loos alarm
Lees verder

Als in de bommelding duidelijk sprake is van bedreiging, kan de afzender ook hiervoor worden vervolgd. Voor dreiging met een terroristisch misdrijf staat maximaal zes jaar cel.

Hoe vaak komen bommeldingen voor?

Vorig jaar registeerde de Nederlandse politie 225 bommeldingen waarbij agenten ter plaatste waren, laat de landelijke Korpsleiding weten. Ook in de jaren daarvoor schommelde dit aantal rond de 200. Het gaat in principe niet om bommeldingen bij luchthaven Schiphol, die afgehandeld worden door de Marechaussee.

Bij al deze 225 zaken zou er concreet gesproken zijn over een bom. De meldingen gaan niet over burgers die bijvoorbeeld in de trein een verdacht pakketje zien en dit doorgeven.

Hoeveel meldingen er zijn waarbij de politie niet optreedt, is onbekend. Dit kunnen gevallen zijn waarbij het overduidelijk om een grap gaat.

Moet een bommelder altijd voor de rechtbank verschijnen?

Dat hangt van de omstandigheden af. Is de afzender een verward persoon of een onbezonnen grappenmakende puber, dan is de afweging voor het Openbaar Ministerie wellicht anders. En het OM moet menen dat er met het doen van de melding echt strafbare feiten zijn gepleegd (zie hierboven).

In Noord-Nederland zijn sinds 2006 26 valse bommelders bij het OM aangebracht. Daarvan zijn er 21 gedagvaard, 5 zaken zijn geseponeerd. De laatste Friese veroordeling dateert uit 2016. Toen kreeg een 20-jarige Leeuwarder twee maanden celstraf omdat hij op de website van de politie had gemeld dat er op het Zaailand een bom zou liggen.

In het stadion van SC Heerenveen waren weinig mensen tijdens de melding. Is het dan minder ‘erg’?

Bij een bommelding gericht op drukke plekken is de maatschappelijke ontwrichting groter. Bij een vol voetbalstadion zal een eventuele strafeis groter zijn dan bij een leeg stadion. Zo zal ook een bommelding op Schiphol anders worden bestraft dat een melding bij een klein regionale vliegstrip.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement