Wat doen sjamanen zo vroeg bij de opening van Psy-Fi?

Heuse sjamanen uit verschillende hoeken van de wereld verzorgden de opening van psytrance-festival Psy-Fi. Om acht uur woensdagochtend.

Een sjamaan uit Mexico, een uit Groenland, uit de Maori-gemeenschap van Nieuw-Zeeland, een Indiaanse uit Noord-Amerika - en allemaal in traditionele kledij, of wat daarvoor door gaat. Met inbreng uit hun eigen rituelen maakten ze deel uit van de officiële openingsceremonie van Psy-Fi.

Onder de kleurrijke overkapping van de ‘main stage’ in de Groene Ster bij Leeuwarden lagen verschillende voorwerpen op een hoopje: rokende potjes, appels, veren. Daaromheen stonden de sjamanen, die om de beurt hun bezweringen uitspraken. Een pakweg duizendkoppig publiek stond in een cirkel om de gang van zaken heen.

Voorouders

Het ging vaak om de voorouders, en hoe belangrijk die wel niet zijn voor het nu: zonder hen waren wij er helemaal niet geweest, tenslotte. Maar wij in het rationele Westen kennen onze voorouders niet. ,,Wij wel”, sprak de vertegenwoordiger van Groenland. ,,Mijn familie woont al 5000 jaar in hetzelfde dorp”, om zich vervolgens te beklagen over de warmte.

Vervolgens ging Marcel, de Nederlandse sjamaan die de ceremonie leidde, de mensen voor in een soort rondgang, langs een nogal ingewikkeld, met krijt uitgelegd patroon vol kruispunten. Daar haperde de voortgang logischerwijs, maar de mensen joelden en sloegen op meegebrachte trommels en de gemeenschapszin was groot. ,,We are one!”, had Marcel immers geroepen.

Trommels

Dit amalgaam van oeroude rituelen en voorouderverering mag er in nuchtere ogen wat mal uitzien, het raakt wel degelijk ergens aan. Ik voel het als de trommels hun ritme aannemen, en het gejoel de overhand neemt. Trommels zijn de verbindende schakel tussen allerlei rituelen van allerlei culturen, sjamanistisch of niet. En het zijn exact die trommels, in digitale, versnelde en ietwat monotone vorm, die de komende vijf dagen de geesten verenigen op het festivalterrein.

FOTO LC

Op dit moment zijn er zo’n 11.500 kaarten verkocht, aan bezoekers van over de hele wereld. Oorspronkelijk zou de zaak bij 13.000 kaarten uitverkocht zijn, maar dat aantal staat ter discussie wegens de van rechtswege opgelegde beperkingen bij het kamperen. Dinsdag dreigde de gemeente zelfs met afbreken, maar dat viel weer mee. Woensdag wordt druk overlegd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement