Laurens Taekema bij vakantiepark RCN de Potten in Offingawier.

Wat brengt de zomer ons? 'Ik zie mensen niet zo snel meer een weekendvakantie naar Portugal boeken'

Laurens Taekema bij vakantiepark RCN de Potten in Offingawier. FOTO SIMON BLEEKER

Onze vakantieplannen zijn erg vaag geworden. Nu buitenlandse bestemmingen minder aantrekkelijk lijken, verwacht expert Laurens Taekema een run op Nederlandse vakantieparken.

Op beide terreinen is veertiger Laurens Taekema uit Sneek specialist. Hij is de man van Rondreis.nl, een website voor reislustige types. Ze kunnen er avontuurlijke bestemmingen als Reykjavik, de Taj Mahal of Mombasa uitzoeken.

Bovendien stond Taekema ruim tien jaar geleden aan de wieg van Parkvakanties, een digitaal platform waarop consumenten meer dan 580 vakantieparken met elkaar kunnen vergelijken.

Nog niet zo lang geleden schreef Taekema vanaf exotische stranden zijn blogs voor Rondreis.nl. Nu hij vader is geworden, vind je hem vaker in de parken van Belvilla, Center Parcs en Roompot. ,,Mijn dochter vraagt dan: wanneer gaan we weer?’’ Zijn laatste verslag dateert van 3 april van Landal Rabbit Hill op de Veluwe.

Verlammend

De pandemie werkt verlammend op de reislust, dus beide bedrijfjes van Taekema hebben het momenteel erg moeilijk. Hij en zijn vrouw hebben een kleine club freelancers in dienst. ,,In Drenthe zit bijvoorbeeld iemand die de filmpjes edit.’’

Van iedere boeking die via zijn platforms loopt, vangt de Sneker provisie. Die inkomstenbron is inmiddels nagenoeg opgedroogd. ,,Op Parkvakanties kelderde het aantal boekingen in de eerste weken met 98 procent’’, vertelt hij.

,,Voor de crisis had ik minimaal veertig tot vijftig boekingen per dag, maar het kwam dus tot een absoluut nulpunt. Pas deze week begint het weer heel voorzichtig aan te trekken, met af en toe weer een boekinkje.’’

De onlineondernemer zag op Rondreizen.nl de corona-dip al veel eerder aankomen. ,,Die site staat al twee maanden helemaal op nul. Mensen willen onder deze omstandigheden niet rondreizen in Azië of Zuid-Amerika. En ik denk dat het ook nog wel heel lang gaat duren voordat we het zelfde niveau van voor de corona weer bereiken. Ik zie mensen niet zo snel meer een weekendvakantie naar Portugal boeken.’’

Stilte voor de storm

Over vakanties in eigen land is de Sneker veel positiever. Taekema vestigt zijn hoop eerst op de mei-vakanties, een periode waarin ook veel Duitsers ons land opzoeken. ,,We zitten nu nog in een soort vacuüm: hoe gaat de overheid de regels versoepelen? Uit Spanje hoor je berichten dat ze voorlopig helemaal geen toeristen meer op de Costa Brava willen toelaten.’’

Voor Nederland verwacht de reisondernemer een minder rigide aanpak, al zijn er per veiligheidsregio grote verschillen. Zo gingen in Zeeland, Twente en Rotterdam-Rijnmond ook de vakantieparken op slot. ,,In Friesland is dat niet het geval’’, weet Taekema. Toch is er ook op de Friese parken nog weinig te beleven.

,,Dat is de stilte voor de storm’’, denkt de expert. Hij verwacht dat de Nederlanders het lange thuiszitten op den duur beu worden. En Nederland is een echt vakantieparkland, weet Taekema. Dik 70 procent van de gasten komt uit eigen land. ,,Wat je straks dan krijgt, is dat iedereen tegelijk een huisje gaat boeken.’’

Hygiëneregels

Als de zomervakantie eenmaal is aangebroken, zou zo’n vakantiebungalow wel eens schaars kunnen zijn geworden. ,,En schaarste zorgt voor hogere prijzen’’, doceert de vakantie-expert. Voor die meerprijs krijgen de gasten wel meer exclusiviteit. Taekema gaat ervan uit dat de parkexploitanten vanwege de hygiëneregels een maximale bezettingsgraad van 70 procent zullen aanhouden.

Hij kan zich zelfs voorstellen dat bezoekers hun lichaamstemperatuur moeten laten meten, voordat ze door de slagboom mogen. De anderhalvemeter-samenleving zal ook consequenties hebben voor het zwembad, de horeca en de speelparadijzen.

,,Je krijgt kleinere groepen deelnemers, al dan niet met een mondkapje’’, verwacht Taekema. ,,Dat maakt dan weer wel dat de beleving er in kwaliteit op vooruit gaat.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct