Was er een worsteling vóór dood accountant uit Heeg?

Is er daadwerkelijk sprake geweest van een uit de hand gelopen worsteling, waarbij accountant Hans Boschma uit Heeg om het leven kwam?

De rechtbank geeft – vier weken voor de inhoudelijke behandeling – de 53-jarige verdachte en zijn advocaat de gelegenheid aannemelijk te maken of er sprake geweest kan zijn van een noodweersituatie. Hierna komt er mogelijk aanvullend onderzoek.

Verdachte ‘dacht dat hij stikte’

De 53-jarige verdachte uit Joure en zijn advocaat Eva Bakx beweerden woensdagmiddag tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Leeuwarden dat er aan de dood van Boschma een worsteling is voorafgegaan. Die liep uit de hand omdat de verdachte naar eigen zeggen zou hebben gedacht dat hij stikte. In zijn jeugd zou de Jouster tot twee keer toe bijna zijn gestikt: een keer in het zwembad en een keer tijdens het eten van een frikandel.

Die ervaringen hebben er volgens de verdachte en zijn advocaat wellicht toe geleid dat hij op 6 februari vorig jaar in de woning van Boschma aan de Molefinne in Heeg zo veel geweld gebruikte, dat de accountant het niet overleefde. Het zou de Jouster zwart voor de ogen zijn geworden nadat Boschma hem wilde wurgen, is zijn lezing. ,,Mijn cliënt was stervensbang”, zei Bakx.

Justitie is ervan overtuigd dat de Jouster een touw om de nek van Boschma heeft gelegd en heeft aangetrokken, waarna de accountant is gestikt. De verdachte zou volgens het Openbaar Ministerie de Hegemer hebben willen afpersen.

Officier: geen sprake van worsteling

,,Ik zou graag dat stukje trauma onderzocht willen hebben, omdat het essentieel is voor wat er die dag precies is gebeurd”, zei de verdachte. Officier van justitie Eelco Jepkema zag geen been in extra psychologisch onderzoek. ,,Ik wil best geloven dat meneer in zijn jeugd een stukje frikandel verkeerd in zijn mond heeft gehad, maar ik zie geen toegevoegde waarde voor het onderzoek”, zei Jepkema. Volgens hem is er totaal geen sprake geweest van een worsteling en kwam het geweld alleen van de kant van de verdachte.

De rechtbank wees het verzoek ook af. Er is al voldoende psychologisch en psychiatrisch onderzoek gedaan, vond de rechtbank. De zaak wordt op 7 februari inhoudelijk behandeld.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement