Was Sinterklaasintocht in Dokkum de laatste op de buis? Animo bij gemeenten is weg

De nationale intocht van Sinterklaas in Dokkum. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Voor het eerst in 66 jaar heeft geen enkele gemeente zichzelf gemeld om de nationale intocht van Sinterklaas te organiseren. Omroep NTR probeert met een brief aan alle gemeenten te voorkomen dat de tv-traditie sneuvelt.

De landelijke intocht van Sinterklaas is ieder jaar in een andere plaats en wordt door de NTR live uitgezonden. De afgelopen jaren kreeg elke gemeente die de organisatie op zich nam echter te maken met demonstraties van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet én met torenhoge beveiligingskosten. Zo ook Dokkum .

Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel vindt het jammer dat geen gemeente zich heeft gemeld, maar ze begrijpt het wel. ,,Het is een prachtig feest voor je gemeente, maar door de toenemende polarisatie in de samenleving en omdat mensen elkaar steeds minder ruimte gunnen, wordt de organisatie minder aantrekkelijk. En dat kan een burgemeester ook niet in zijn eentje oplossen, het is een maatschappelijk probleem."

Tijd dringt

Na de intocht van 2016 (in Maassluis) verzekerde de NTR nog dat zich jaarlijks voldoende gemeenten aanmelden. Een jaar later is die situatie veranderd: begin maart 2018 had nog niemand zijn vinger opgestoken. Daarop schreef de omroep een brandbrief aan het Genootschap van Burgemeesters: de tijd dringt.

,,We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is - gezien de lange voorbereidingstijd van zo'n grootschalig project - nogal riskant met het oog op de planning", staat in de brief die werd voorgelezen op de jaarvergadering van de burgemeesters begin maart. In een reactie daarop zouden inmiddels enkele gemeenten interesse hebben getoond.

Tumult

Afgelopen november was de intocht in Dokkum. Het kinderfeest werd voorafgegaan door veel tumult over een aangekondigde demonstratie van anti-pietactivisten. Hun bussen werden uiteindelijk bij een grimmige blokkade door ‘pro-pieten’ tegengehouden op de snelweg bij Joure.

Dongeradeel had 350.000 euro begroot voor het feest. Onder meer door de verscherpte veiligheidsmaatregelen liepen de kosten op tot bijna 6 ton. Een jaar eerder, bij de intocht in Maassluis, liepen de kosten ook al ver uit het budget. Ook toen waren er demonstraties aangekondigd.

Kijk hier naar de intocht afgelopen jaar in Dokkum:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video
Intocht Sinterklaas Dokkum