Nynke Hoogma en Edah Boing (uit Duitsland), studenten van NHL Stenden, gaan op de slotavond voor de stamppot. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Ware LF2018-fan op slotavond: 'Hier moest ik gewoon bij zijn'

Nynke Hoogma en Edah Boing (uit Duitsland), studenten van NHL Stenden, gaan op de slotavond voor de stamppot. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Er zijn dit jaar ware LF2018-fans ontstaan. Die móesten er gisteren bij zijn op het Oldehoofsterkerhof, tijdens de slotavond van het jubeljaar.

De verwachte 3000 bezoekers waren er niet, maar toch: druk was het wel. Ze kwamen voor de gratis stamppot in de Stadskas, de glühwein (die na een uurtje schoon op was) maar vooral de slotavond van LF2018 zelf.

Het was eigenlijk de bedoeling dat het jaar afgesloten zou worden met het Iepen Mienskipsgala, bedoeld voor deelnemende projecten. De organisatie zag er van af, na een flink gebrek aan belangstelling.

Talkshow

Het werd een veel overzichtelijker slotavond, met een talkshow – gepresenteerd door Karen Bies en Kirsten van Santen – met aan tafel de hoofdrolspelers van het afgelopen culturele jaar.

De gesprekken en optredens (onder anderen van Beppe Costa) werden live uitgezonden op een groot scherm op het plein.

Friesland is nog niet af, constateerde kwartiermaker Sjoerd Bootsma. Niet de hele bevolking is bereikt met het programma van het afgelopen jaar, waarbij hij voorstanders van Zwarte Piet noemde die vorige week de confrontatie zochten met demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en ook de blokkeer-Friezen. ,,Wij zijn voor een inclusief Friesland, waar iedereen zich thuis voelt”, zei Bootsma.

Hierna volgden de aftermovie LF2018, een soort vier minuten durende Engelstalige reclamespot over Friesland. Daarna een gesprek op het plein over de toekomst, de veelgehoorde legacy van het culturele jaar en vier projecties op de Oldehove van het Lân fan Taal.

Spannend genoeg in elk geval voor enkele honderden échte LF-fans, die zich naast de glühwein een beetje konden warmen aan vuurtonnen. ,,Hier móest ik gewoon bij zijn”, zei Annet Bakker uit Leeuwarden, die zich de grootste LF-fanaat noemt die er te vinden is. ,,Ik heb al mijn vakantiegeld erin gestoken. Ik heb zo’n beetje alles gezien. Alleen Lost in the Greenhouse niet. En daar heb ik nog spijt van.”

Heel erg bruisend

Ze wilde met haar vriendin eigenlijk naar binnen bij het Stadskantoor, om met haar neus op de afsluitende talkshow te zitten, maar omdat het al vol zat moest ze genoegen nemen met een plek op het plein. ,,Het gaat erom dat je er bij bent. Dat je het kunt horen, zien en ruiken. Ik ben een mens van de beleving.”

Ze noemt 2018 een heel speciaal jaar. ,,Ik woon al sinds 1980 in Leeuwarden. Ik heb de stad zien veranderen van helemaal niet bruisend naar heel erg bruisend. Met dit jaar als hoogtepunt.”

Sippe Bron en Minke Postma, die elkaar kennen uit Wolvega, hebben zich het afgelopen jaar ingespannen voor meerdere LF 2018-projecten. ,,Ik heb prachtige nieuwe contacten zien ontstaan”, zei Postma. ,,Dit is voor ons nog helemaal niet het einde. We gaan gewoon door.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct