Wandelroute Stellingwerven: Drenthe in Friesland

Het mooiste stukje Drenthe in Friesland, zo worden de Stellingwerven vaak genoemd. Streek- en natuurkenner Geert Lantinga leidt rond in de omgeving van Wolvega.

‘We pakken dadelijk de auto, dan laat ik je de mooiste plekjes van de route zien. Het komt allemaal goed.” Het is niet anders: de jaren beginnen te tellen. Geert Lantinga zal de laatste zijn om eromheen te draaien. Het zijn er inmiddels 73, een wandeling van ruim 20 kilometer is dan misschien ook wel wat veel van het goede. Daarom is bij hoge uitzondering voor dit verhaal de auto gebruikt. Voelt wat onwennig, alsof het spel niet helemaal eerlijk gespeeld is. Vandaar deze biecht.

Maar nu we ons toch op het pad van de uitzonderingen begeven: waarom niet voor een keer de focus op een persoon in plaats van op een landschap? Mag best eens, zeker als persoon en landschap zo met elkaar verweven zijn, zoals Lantinga en de Stellingwerven, die prachtige streek aan de zuidrand van Friesland. Een land van melk en honing, grofweg begrensd door de Tjonger en de Linde, rivieren die vandaag De Kuunder en De Lende heten. Geen betere manier om de streek te leren kennen dan door een middag met Lantinga op te trekken, zo zal blijken.

Drenthe in Friesland

Voor alle duidelijkheid: Lantinga is een wandelaar, absoluut. En als je dat eenmaal bent, blijf je dat. Zijn benen legden een ontelbaar aantal kilometers af. De meeste voerden door de Stellingwerven, in zijn vrije uren. Maar ook voor zijn werk – Lantinga was in dienst bij de afdeling Landelijk Gebied van de provincie Fryslân in Leeuwarden – was hij vaak buiten te vinden. Als iemand weet hoe het zit met de Friezen en de Stellingwervers, is hij het. Het antwoord is duidelijk: ,,Voorbij de Tjonger kennen de Friezen hun provincie niet.” Dan met pretogen: ,,Ik had altijd een bordje op de kantoordeur: Stellingwerf, het mooiste stukje Drenthe in Friesland.”

Lantinga was 25 jaar voorzitter van de Vereniging Historie Weststellingwerf en als erevoorzitter kan hij nog altijd niet worden gemist. En dan zijn er nog de bijen en de imkervereniging Wolvega waarvan hij ruim veertig jaar de voorzittershamer hanteerde. Thuis toont zijn vrouw Janny de bijen in de achtertuin. Ze zijn overduidelijk ook haar trots. Ze wijst naar het stuifmeel dat aan de poten kleeft, bij de een lichtgeel, bij de ander donker oranje, al naar gelang de bloem die werd bezocht. Wat imkeren bijzonder maakt? Lantinga denkt even na, dan: ,,Die perfect georganiseerde maatschappij in die kast, dat je als mens daarmee mag werken.”


Een monument voor drie omgekomen Joodse Stellingwervers.

We gaan op pad. Met de auto dus. Meteen aan de rand van Wolvega, bij de begraafplaats aan het begin van de route, wordt die geparkeerd en nemen we de benenwagen. Lantinga wil het park laten zien, vertellen over tuinarchitect Roodbaard die het rond 1839 aanlegde en over de galg die er stond. Naar alle waarschijnlijkheid dan, want bewijs voor die galg is er niet. Toch twijfelt Lantinga niet. ,,In 1712 werd de laatste wolf die in deze omgeving werd geschoten eraan opgehangen.” Hé… wolf, denkt de slimme verslaggever. Is daarmee de naam Wolvega verklaard? Misgeschoten. ,,IJzer uit ijzeroer, dat veel langs De Lende werd aangetroffen, werd ook wolf genoemd. Dat lijkt waarschijnlijker. Maar helaas blijft het gissen.”

Blessebrugschans

Auto in, auto uit. Volgende stop: Blessebrugschans, het monument waarvan Lantinga zichzelf ‘de geestelijke vader’ noemt. ,,Je moet je voorstellen dat de hele omgeving een groot ontoegankelijk moerasgebied was en de enige weg hierlangs ging.” Ondertussen wijst hij van het informatiebord naar de loopbrug. ,,Toen die werd aangelegd kwam er een kraan met 4 meter lange palen. Die zakten meteen weg. Uiteindelijk zijn er 12 meter lange palen gebruikt en nog hebben die geen houvast.”


Plukje koolzaad aan de Steenwijkerweg.

We stappen weer in, krijgen aardigheid aan de flitsbezoekjes. Bij de volgende stop ontpopt Lantinga zich als natuurkenner. Terwijl we langs een oude meander van De Lende lopen herkent hij de zang van blauwborst en tuinfluiter, ,, een merel op te veel toeren”. Op het dijkje treffen we een vrouw met haar zoon, beiden staat de schrik in de ogen: een stel Schotse Hooglanders, ze durfden er niet langs. ,,Nou dan lopen we toch even met jullie mee!” En weg is Lantinga al. Terug naar de auto spotten we een bruine kiekendief en gaan we op zoek naar een otterwissel waarover een ‘informant’ Lantinga tipte. Zowaar, we vinden het spoor, een soort grastunnel, van het water aan de ene kant van het pad naar de andere. ,,Kijk, schubben”, wijst Lantinga, ,,zaten in de poep, zijn eruit geregend.”

Zoals gezegd, geen betere manier om de Stellingwerven te leren kennen dan een middag op pad met Geert Lantinga. Liep niemand van de krant de hele route dan? Jazeker! Fotograaf Jan Zeeman liep de hele tocht en controleerde zoals altijd de routebeschrijving. Ere wie ere toekomt.

Route: Wandelen rond Wolvega

Lengte wandeling: 22 km.

Begaanbaarheid: overwegend verhard, maar houd rekening met drassige plekken. Honden kunnen niet mee.

Start bij de algemene begraafplaats aan de Steenwijkerweg in Wolvega. Daar vindt u ook parkeerruimte.

Neem voetpad door park De Nieuwe Aanleg. (U loopt bij Wolvega vandaan). Volg de vijver of loop over de brug en sla aan het eind van de park RA.

Bij verharde Steenwijkerweg LA tot aan het oorlogsmonument/veldkei. Hier de weg oversteken en op P-plaats LA.

Direct na de brug over De Lende RA, een sintelpad, en na 100 meter LA via voetpad naar Blessebrugschans.

Loop door de schans en verlaat via de loopbrug, de Steenwijkerweg oversteken en op fietspad RA tot aan de Domeinenweg, hier LA.

Over spoorlijn en onder A32, dan LA, een voetbrug en meteen RA (oude Lindedijk).

Ga door (linker) klaphek en volg breed (drassig) pad langs sloot.


Het Helomabos.

Na volgende klaphek RA, de dijk van de Helomapolder.

Aan het eind van het pad staat uitkijkheuvel, vervolg pad LA.

Loop door naar de rotonde, LA, volg Wolvega, onder de A32 naar de 2e rotonde RD en dan (na tankstation) RA, Binnenbaan.

Einde Binnenbaan RA, Hoofdweg langs fietspad.

Na rotonde LA, afsluitboom Helomabos.

Volg in het bos het brede pad, negeer afslagen en op driesprong (met een bankje) LA en vervolgens naar volgende driesprong en hier RA.

Bij verharde Scheeneweg LA.

Einde Scheeneweg de Heerenveenseweg oversteken en RA.

Eerste weg LA, Heirweg.

In de bocht van de weg kunt U naar het kerkhof van Nijeholtwolde.

Kom terug naar de bocht en vervolg route over de spoorlijn, RD langs Stadburen naar Nijelamer.

Op T-splitsing LA over de ophaalbrug van Schipsloot.

U passeert kerkhof Nijelamer en bij Hoofdweg LA.

(Dit is een drukke weg, let op).

Einde weg RA, Sonnegaweg.

Voorbij kerkhof (L) en begraafplaats (R) LA, een kleine klinkerweg, aan het einde hiervan LA, fietspad.

Na scherpe bocht volg het eerste bospad LA en houd rechts aan. Op Peter Stuyvesantweg LA, richting Wolvega.

Na ca 100 meter Stuyvesantweg oversteken en route vervolgen over bospad (met rechts akkerland). Later wordt het een half verhard pad en aan het einde LA, Meenthe.

Na plaatsnaambord Wolvega RA bij inrit erf boerderij aan de Meenthe 7 (voorbij postbus met nr 7 erop).

Loop over erf van landgoed Lindevallei langs betonpad dat overgaat in kleipad.

Einde pad LA, graspad, tot aan Steenwijkerweg LA en terug naar start.

De route Wandelen rond Wolvega is een van de wandel- en fietsroutegidsen van de Stellingwarver Schrieversronte. De gids heeft ook een verkorte route door het centrum van Wolvega. De serie routegidsen bestaat uit zeven delen en wordt binnenkort uitgebreid naar tien. Ze bevatten veel informatie over historie, natuur en de eigen streektaal, het Stellingwarfs.

De routegidsen zijn à 7,50/8,50 euro per stuk te verkrijgen bij de Stellingwarver Schrieversronte: www.stellingwarfs.nl of info@stellingwarfs.nl en de grotere boekhandels in Friesland en de stad Groningen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement