Wandelelfstedentocht? Het kan altijd gekker: Parel Pruijt (20) liep van het drielandenpunt naar Paesens-Moddergat

Parel Pruijt op haar bestemming: de dijk bij Paesens Moddergat FOTO ASING WALTHAUS

Een virtuele eflstedenwandeltocht is leuk, maar helemaal je eigen wandeltocht uitzetten en die dan lopen is vermoedelijk nog leuker. Parel Pruijt (20) deed dat.

Het was zomaar een idee dat student Parel Pruijt had: zou het niet aardig zijn om van het uiterste zuiden van Nederland, het drielandenpunt, naar het noorden te lopen – naar de Friese kustplaats met die boeiende dubbele naam Paesens-Moddergat?

En dat deed ze: vorige week donderdag kwam ze na zeventien dagen aan op haar bestemming, met de rugzak van ongeveer 9 kilo. In Lauwersstate, waar ze logeerde, werd een bos gladiolen voor haar bezorgd, van haar tante. Die een dagje heeft meegelopen, net als haar ouders uit Zuidlaren hebben gedaan.

Het was zo’n 400 kilometer, schat ze. ,,Dat kan sneller dan zeventien dagen’’, zegt ze. ,,Maar ik plande de route aan de hand van de slaapplekken, ik wilde niet als ik ergens aankwam nog eens 6 kilometer moeten lopen om een plek te vinden.’’ Daarom begon ze ook niet op het drielandenpunt bij het Limburgse Vaals, maar in het Duitse Aken, vlak over de grens. Daar was het logies wel een derde goedkoper.

,,Ik had op dag twee al blaren. Toen ik begon, was net die hittegolf, en ik had dikke bergwandelschoenen aan. Dus ik kreeg enorme zweetvoeten. En overal waar je over lopen leest, staat dat je met natte voeten blaren krijgt. Die had ik dus ook.’’ Er zat weinig anders op dan om daar doorheen te lopen. Het is nog wel gevoelig, zegt ze, maar als we de dijk oplopen voor een foto is er aan haar lopen niks te zien.

Ze loopt natuurlijk wel vaker, maar nooit zulke afstanden, zo lang achtereen. ,,Het was leuk’’, zegt ze. Maar op de vraag hoezo dan moet ze naar woorden zoeken. ,,Het is gewoon een heel lekkere manier van bewegen’’, zegt ze dan. ,,Het kost niet veel spierkracht, je bent aan het bewegen en het is gezond.’’ En als ze het weer zou doen, wat doet ze dan anders? ,,Dan zou ik een keer per week een rustdag inplannen. En ik zou niet eigenwijs zijn en regenkleding meenemen. Omdat het zo heet was toen ik begon, had ik die uit mijn rugzak gehaald en alleen een poncho mee. Ik heb er vaak aan gedacht toen ik hele dagen door de regen liep.’’