Druk, druk, druk. Mantelzorg, werk, gezin en dan komt de kerst er ook nog bij. Wandelcoach Adriana Siegersma (57) trekt de natuur in tegen stressgerelateerde klachten. ,,Wandelen in de natuur werkt helend.”

,,De bomen die bladeren laten vallen en tegelijk de rhododendrons die alweer uitlopen. Elk seizoen zie je weer iets anders”, vertelt de geboren en getogen Leeuwarder Adriana Siegersma geestdriftig met een blik op de natuur. ,,Mensen die overbelast zijn kunnen niet helder denken. Op het moment dat je gaat wandelen komt daar weer ruimte voor.”

De Groene Ster, het natuurgebied tussen Leeuwarden en Tytsjerk, is haar coachterrein. Weer of geen weer, de wandeling gaat door. In een half jaar trekt Siegersma er vijf keer op uit met haar cliënten. Ze helpt hen tijdens het wandelen tot nieuwe inzichten te komen. ,,De natuur is mijn kantoor. Wie heeft er geen foto van een ondergaande zon in de fotobibliotheek? De natuur doet iets met ons.”

Stress door overbelasting

,,Veel mensen hebben met stress te maken, zeker in deze tijd van het jaar”, vervolgt Siegersma. ,,Mantelzorgers zijn een grote groep die lijden onder overbelasting. Vooral iemand die een ouder met dementie verzorgt. Dan is er ook nog de thuissituatie, je prachtige baan en alles móet doorgaan.” Stress zorgt voor een hoop lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, hoge bloeddruk, hoofdpijn of buikklachten. ,,Als er niets verandert, valt over tien jaar een kwart van de beroepsbevolking uit door stress en overbelasting, voorspelt de Arbo Unie. Zorgelijk.”

Siegersma laat haar cliënten concentreren op hoe ze lopen, op de ademhaling en vraagt of ze iets willen fotograferen wat ze aantrekt in de omgeving. ,,Het hoofd moet leeg. Binnen twaalf minuten is er al ruimte. Dan word je creatiever bij het oplossen van je problemen.” Ze stelt vragen en maakt graag gebruik van metaforen. ,,Een cliënte stond stil bij een omgevallen boom, die weer uitliep. Ze zei: dit ben ik, maar ik ben sterk en kom er weer bovenop. Zo’n inzicht brengt mij dan ook even een traan en een grote glimlach.”

Wandelen soms vergoed

Groene zorg krijgt geleidelijk meer aandacht van zorgverzekeraars. Omgevingspsycholoog professor Agnes van den Berg constateerde in een eerste wetenschappelijk onderzoek in opdracht van zorgverzekeraar De Friesland dat wandelcoaching een probaat middel kan zijn tegen burn-out. De wandelcoach wordt nog niet vergoed, maar wandelen zit sinds dit jaar wel als onderdeel van de geïntegreerde leefstijlinterventie in het basispakket. Verder stimuleert De Friesland via de collectieve verzekeringen wandelen als preventie, meldt woordvoerster Gerrie Riemersma.

Wandelen is altijd al de passie geweest van Siegersma en haar man. Komend jaar doen ze voor de tiende keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. ,,Ik was hardloopster, maar liep van de ene blessure in de andere. Wandelen is een beter alternatief, maar ik zocht wel iets met een uitdaging.” Dat is anders dan de aanpak als wandelcoach. ,,Dan gaat het niet om de kilometers. Dan gaat het om de ervaring. Voel de wind, zie de luchten.”

‘Ik heb een cliënte voor wie de enterknop de enige uitdaging is, dan dreigt een bore-out’

Wandelen is goed om elke dag even te doen, doceert Siegersma. Tijdens een wandelsessie verlaat ze graag de gebaande paden. ,,Dit kan een heel verrassend effect hebben op iemand die dat in het dagelijks leven niet gewend is. In het hersengebied gebeurt er dan heel veel”, zo citeert ze neuroloog Erik Scherder, terwijl de wandelschoenen wegzakken in de drassige ondergrond.

Dan gaat Siegersma er even bij zitten, op een omgevallen berk. Hier kan ze zomaar even een kop koffie of thee drinken met bijvoorbeeld een cliënt die dreigt te bezwijken aan werk onder zijn niveau. ,,Ook een bore-out levert veel stress op. Ik heb nu een cliënte voor wie de enterknop de enige uitdaging is, daar wil ze heel graag verandering in brengen. Daar is de baas ook bij gebaat.”

Tijdens de wandeling verschuift de lokroep van de veeleisende moderne samenleving naar de achtergrond. ,,Als je druk, druk, druk bent, blijven de gedachten maar komen en gaan. Hier krijg je even rust, in de stad is het zo druk. Maar moet je de stad in, of wíl je dat? Zodra de druk van het moeten eraf is, krijgen je bezigheden al een heel andere betekenis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct