Waddenvereniging: stop gaswinning Waddenzee direct

De Waddenvereniging wil dat minister Henk Kamp van economische zaken zo snel mogelijk de gaswinning door de NAM onder de Waddenzee beëindigt.

De bodemdaling tussen Ameland en het vasteland is voor het tweede jaar anders en sneller verlopen dan door de NAM voorspeld, zo blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke commissie die de gaswinning onder het Wad controleert. In een brief vraagt de Waddenvereniging de minister dringend in te grijpen.

De NAM mag nu nog gas onder de Waddenzee winnen mits er een ‘hand aan de kraan’ zit om de winning te stoppen of verminderen als de natuur dreigt te beschadigen. De Tweede Kamer heeft de regering echter in april van dit jaar per motie laten weten sterke twijfels te hebben over de effectiviteit van dit principe’.

Het is voor het tweede keer dat de commissie voor de milieueffectrapportage een onverklaarbare en forse bodemdaling onder de Waddenzee rapporteert. ,,Kamp heeft nu het laatste rapport van de commissie ook gezien en deze aan de Tweede Kamer gestuurd, zonder erbij te vermelden wat hij gaat doen om verdere schade aan het gebied te voorkomen. Een onverklaarbare bodemdaling van 5 cm in één jaar is fors’’, stelt de Waddenvereniging.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement