Waddenvereniging sleept Shell voor de rechter

De Waddenvereniging sleept Shell voor de rechter. Ze eist dat het concern maatregelen neemt tegen de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Nieuws in het kort:
- Waddenvereniging sluit zich aan bij Milieudefensie
- Ze eisen dat Shell de broeikas-uitstoot reduceert tot 0 in het jaar 2050
- De Waddenvereniging roert zich vanwege de zeespiegelstijging: die vormt een directe bedreiging voor het Werelderfgoed

Stijging zeewater met 100 centimeter

De Waddenvereniging sluit zich aan bij Milieudefensie. Op 5 april wordt een dagvaarding van ruim honderd kantjes door de deurwaarder overhandigd bij Shells hoofdkantoor in Den Haag.

Voor het proces is Roger Cox van Paulissen Advocaten in de arm genomen. Hij won in 2015 de Urgenda-zaak, die de staat opdroeg de uitstoot van broeikasgas in 2020 te verminderen met minstens 25 procent. De Waddenvereniging roert zich vanwege de zeespiegelstijging. Die vormt een directe bedreiging voor het Werelderfgoed. Volgens klimaatscenario’s van het KNMI uit 2014 kan de stijging van het zeewater oplopen tot 100 centimeter in 2100. Dan blijft er van het Wad met zijn kenmerkende zandplaten en foerageergebieden weinig meer over.

Naast de Waddenvereniging haken nog vijf andere organisaties bij de rechtszaak aan. Individuele burgers kunnen zich voor 1 euro melden als mede-eisers. Dat gebeurde ook bij de Urgenda-zaak; die kende 886 mede-eisers.

'Shell moet broeikas-uitstoot reduceren tot 0'

Milieudefensie en de Waddenvereniging eisen dat Shell de broeikas-uitstoot reduceert tot 0 in het jaar 2050. Het concern moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vinden de eisers. Shell stoot jaarlijks tweemaal zoveel broeikasgassen uit als heel Nederland bij elkaar. Het olieconcern staat nummer negen op de lijst van meest klimaatvervuilende fossiele bedrijven ter wereld.

Volgens directeur Lutz Jacobi van de Waddenvereniging kan Shell een belangrijk verschil maken voor het klimaat. Shell behoort tot een van de honderd bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor 71 procent van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Jacobi noemt een koerswijziging in beleid noodzakelijk. Voor de Waddenvereniging is boren naar fossiele brandstoffen uit den boze.

Zaak van de lange adem

Het proces tegen Shell wordt een zaak van de lange adem. De Urgenda-zaak besloeg vijf jaar, van de dagvaarding in 2013 tot de uitspraak in hoger beroep eind 2018. De staat, die telkenmale verloor, was tot vorig jaar 850.000 euro kwijt aan proceskosten. Tussen dagvaarding en eerste uitspraak van de rechtbank zat destijds anderhalf jaar.

Trekker van de klimaatzaak tegen Shell is Milieudefensie. Vanuit de Waddenvereniging is door juristen en adviseurs extra informatie aangeleverd voor de dagvaarding over de gevolgen van de zeespiegelstijging voor dit specifieke Unesco-natuurgebied.

De vereniging beroept zich op diverse wetenschappelijke rapporten. Het bijzondere getijdengebied bestaat dankzij de constante aan- en afvoer van zand. Door de versnelde opwarming van de oceanen en afsmeltend landijs kunnen de zandplaten, slikken en schorren de zeespiegelstijging niet meer bijhouden. Ze verdrinken. De Nederlandse Deltacommissaris waarschuwt dat een zeespiegelstijging van 6 millimeter per jaar al funest is. Dan verdwijnen de eerste zandplaten en ontstaat ook een gevaar voor de waterveiligheid.

Lees ook:Verdrinkend Wad krijgt stem in de rechtszaal

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement