De Waddenvereniging vreest dat de gaswinning uit kleine gasvelden rond en onder de Waddenzee funest uitpakt voor het beschermde natuurgebied, zeker op langere termijn.

Door bodemdaling, gepaard met zeespiegelstijging, kunnen de zandplaten verzuipen, zei woordvoerder Auke Wouda van de Waddenvereniging en andere natuurorganisaties gisteren tijdens een rechtszaak bij de Raad van State.

Op de zitting stonden gaswinplannen centraal uit de Blijavelden, bij Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. De Waddenvereniging wil in ieder geval dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ook bij de exploitatie van de kleine gasvelden het hand-aan-de-kraanbeleid volgt. Dat betekent de gaskraan dichtgaat zodra er grotere bodemdalingen en snellere zeespiegelstijgingen optreden dan voorzien. 

Volgens de minister Eric Wiebes van Economische Zaken, die gaswinplannen van de NAM goedkeurde, is het huidige monitoringsysteem voldoende om snel in te grijpen, mocht de zeespiegel de komende jaren sneller gaan stijgen of de Waddenbodem harder dalen dan voorzien.

Alle scenario’s doorberekend

Het ministerie en de NAM verwachten niet dat dat nodig zal zijn omdat onderzoeksinstituut TNO alle scenario’s heeft doorgerekend. TNO komt tot de conclusie dat de daling en stijging van de Waddenbodem elkaar redelijk in evenwicht houden, ook de komende decennia. Bovendien worden winningsplannen elke vijf jaar tegen het licht gehouden. Dan kan er altijd tijdig worden ingegrepen, zei een woordvoerder van EZ. 

Door langer gas te winnen uit de kleinere velden willen het ministerie en de NAM de vroegere sluiting van het Groningenveld compenseren. 

De Waddenvereniging wil deze winningsplannen hoe dan ook van tafel, en hoopt de Raad van State aan haar zijde te krijgen. Zij eist veel meer onderzoek naar alle mogelijke effecten op het zwaar beschermde natuurgebied, zeker nu er steeds meer signalen komen dat het tempo van de zeespiegelstijging door de klimaatopwarming zich versnelt.

Volgens een deskundige van de Waddenvereniging kan het over een paar decennia wel 30 procent schelen. ,,En omdat gaswinning in de kleine velden over een lange periode tot grotere bodemdalingen leidt, moet er veel sneller worden ingegrepen als het misgaat. Dat kan alleen met de hand-aan-de-kraan. Anders verzuipt de Waddenzee’’, zei woordvoerder Wouda in Den Haag tegen de rechters en staatsraden.

'Versnelling valt mee'

Wat de zeespiegelstijging betreft benadrukte een TNO-onderzoeker dat tot nu toe uit metingen blijkt dat het nog steeds meevalt met de jaarlijkse versnelling van de stijging. En mocht er de komende jaren iets wezenlijks verslechteren dan wordt het volgende vijfjarenplan aangepast. 

Volgens woordvoerder Wouda is dat niet genoeg, omdat er met die methode te weinig rekening wordt gehouden met de zogenoemde naijleffecten. Dat zijn bodemdalingen die optreden na beëindiging van de gaswinning. Dat naijleffect kan volgens Wouda nog decennia aanhouden en kan door de versterkte zeespiegelstijging tot permanent onderlopen van een groot aantal platen leiden.

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct