Waddenprovincies scherpen regels voor wadlopen flink aan

Groepen van acht of meer personen die vanaf een schip willen wadlopen, hebben daar vanaf volgend jaar een vergunning voor nodig.

Het betekent onder andere dat er ook een gekwalificeerde gids bij zo’n gezelschap moet zijn.

Friesland, Groningen en Noord-Holland scherpen hun regels voor het wadlopen aan. De huidige verordeningen zijn sterk verouderd. Die van Friesland dateert van 1996.

Meerdere maatregelen

Bovendien zijn de huidige regels soms te gedetailleerd. Gidsen zijn niet altijd gekwalificeerd. Een erkenning als wadloopgids moet daar verandering in aanbrengen. Een door de wadlooporganisaties ingestelde commissie moet daarvoor examens afnemen. Bij grote groepen kan een gids assistentie inroepen van een of meer begeleiders.

Verder zijn er soms definitiekwesties. Door niet van ‘wadlopen’ te spreken maar van bijvoorbeeld een ‘zwerftocht’ of ‘excursie’ kunnen organisaties de vergunningplicht voor wadlopen omzeilen.

Ook komt er een adviescommissie voor veiligheid. De provincie vindt dat de veiligheidsregio, Rijkswaterstaat, de Kustwacht en de bestaande Wadloop Commissie er zitting in moeten krijgen.

Onduidelijke definities en verschillende regels per regio zijn andere problemen waar de provincies tegenaan lopen. De kwaliteit van toezicht en handhaving komt daarmee in het geding en daardoor ook de veiligheid.

Geen grote incidenten

Maar een grootschalige calamiteit is er volgens het Provinsjehûs nog nooit geweest. Wel zijn er zo nu en dan incidenten: een deelnemer die gewond raakt of een zonnesteek oploopt, of mensen die onderkoeld raken. Onder de nieuwe verordening moet over incidenten gerapporteerd worden aan het provinciebestuur.

Ameland en Schiermonnikoog willen graag weten of er groepen onderweg zijn vanaf het vasteland. Hulpdiensten weten dan beter wat hen te doen staat bij een calamiteit. Via een meldplicht op grond van de APV (algemene plaatselijke verordening) is dat te regelen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement