Waddenkunst Sense of Place komt later door inschattingsfout

Vier kunstwerken die in 2018 in het Waddenlandschap hadden moeten verschijnen, komen pas volgend jaar gereed. LF2018-project Sense of Place laat wel veel tijdelijke kunst zien.

Het had een van de iconen van de Culturele Hoofdstad moeten worden: Dijk van een wijf, een 80 meter lange naakte vrouw in de slaperdijk bij Holwerd, is op zijn vroegst pas volgend jaar helemaal klaar. Hetzelfde geldt voor De kromme horne en De terp van de toekomst, twee grote buitendijkse landschapskunstwerken bij Blije en Wierum.

Het kostte te veel moeite om op tijd alle vergunningen aan te vragen en alle ambtelijke procedures te doorlopen, zegt Joop Mulder, de artistiek leider van Sense of Place, het landschapskunstproject van LF2018. ,,Iedereen is heel voorzichtig. Dat is een enorme inschattingsfout.’’ Hij hoopt wel nog dit jaar met de aanleg van de drie kunstwerken te beginnen. Dat wordt elke keer een happening, belooft Mulder. ,,Niemand weet beter dan ik dat 2018 al op 1 januari is begonnen.’’ Het lot van het vierde werk, de Mondriaankwelder op Terschelling, is onzeker.

Vier andere kunstwerken, kleiner en minder kostbaar, kunnen waarschijnlijk wel dit jaar af zijn. De aanvraag voor de nodige vergunningen gaat binnenkort de deur uit. ,,De trajecten zijn taai gebleken. Veel taaier dan ook ik had gedacht’’, zegt zakelijk directeur Henk van der Zwaag. ,,Dan kun je mopperen, maar het helpt niet.’’

In 2028 moeten er langs de hele Nederlandse Waddenkust, van Den Helder tot de Dollard, 36 grote landschapskunstwerken te bewonderen zijn. ,,Het lijkt heel traag te gaan, en iedereen trappelt. Maar als je over tien jaar terugkijkt, is er heel veel gebeurd.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement