De schade aan het asfalt op de gerenoveerde helihaven bij Midsland.  foto jan heuff

Waddenheli blijkt te zwaar voor net gerenoveerde landingsplaats Terschelling

De schade aan het asfalt op de gerenoveerde helihaven bij Midsland. foto jan heuff

De pas gerenoveerde helihaven bij Midsland op Terschelling blijkt niet bestand tegen het gewicht van de 3650 kilogram zware ziekenhelikopter.

Sinds een week of twee landt de waddenheli op de vernieuwde helihaven en nu al laat het onderstel sporen na in de gloednieuwe asfaltlaag. De landingsplek is voor bijna 75.000 euro opgeknapt. Er is nieuwe verlichting aangebracht, de weg ernaartoe is praktischer aangelegd voor de ambulances en wegen en landplek zijn geasfalteerd. ,,Het ziet er prachtig uit’’, aldus burgemeester Bert Wassink van Terschelling.

Niet blij was hij toen hem de onbedoelde afdrukken in de deklaag ter ore kwamen. Het onderstel van de helikopter zakte weg in de te zachte ondergrond. ,,Dit wil je liever niet horen’’, vertelt hij. De officiële opening moet nog plaatsvinden.

Duurzaam asfalt

De deklaag die wegenbouwer Abbink Boekelo uit Enschede aanbracht, bestaat uit het zelf ontwikkelde Ecofalt. Dit is duurzaam asfalt gemaakt van gerecycled slooppuin. ,,Het nieuwe materiaal kan de puntbelasting niet aan’’, aldus Wassink. Zover wil directeur Geert Abbink van het bedrijf zeker niet gaan. ,,Naar de exacte oorzaak moeten we nog onderzoek doen’’, aldus Abbink. ,,De hitte van vorige week kan een rol spelen, maar het kan ook zijn dat de helikopter wat onrustig is geland.’’

Hij wijst erop dat de veiligheid op geen enkele manier in het geding is. ,,Waar gewerkt wordt, gebeuren er onvoorziene dingen. We gaan het oplossen.’’ Op welke wijze dat gebeurt, is volgens Abbink nog niet bekend.

Steviger betonmix

Wassink zegt dat het herstelwerk tussen het Oerolfestival en de zomervakantie gaat gebeuren. ,,De cirkel waarin de heli landt, freest de aannemer eruit en hier wordt een stevigere betonmix in aangebracht’’, aldus de burgemeester.

Hoewel er in het recente verleden op de oude helihaven 6400 kilogram zware Cougar legerhelikopters landden zonder op de betonvloer sporen achter te laten, moest de haven toch worden aangepast voor de nieuwe heli. ,,De haven voldeed niet aan de wettelijke eisen.’’

Volgens Wassink moet ook nog goed gekeken worden naar de begroeiing rondom de landingsplaats. De landing van een helikopter zorgde vorig week zondag op het aangrenzende voetbalveld tijdens een wedstrijd in de nacompetitie voor een zandstormpje. Toeschouwers zochten ijlings hun toevlucht in de kantine.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct